Nieuw seizoen voor Museum Staphorst weer van start

“We hebben er weer zin in, zeiden twee van de vrijwilligers met een brede glimlach op hun gezicht. Het geeft altijd weer veel gezelligheid als de bezoekers komen en hun verassing tonen over ons museum.”

Nadat donderdag en vrijdag een aantal vrijwilligers het museum weer op traditionele wijze hadden schoon gemaakt, het zilver en koper gepoetst kon zaterdag 28 maart de aftrap van het nieuwe seizoen plaatsvinden. Een dag met veel activiteiten die dan ook veel belangstelling trok. Het mondharmonicakoor Advendo luisterde de ochtend op met herkenbare muziek die tot meezingen uitnodigde en een fijne sfeer weergaf.

Expositie schilderijen Stien Eelsingh
In de voorgaande weken hadden veel vrijwilligers de bovenverdieping opgeknapt en ingericht. Hier is nu de nieuwe expositie van Stien Eelsingh. De expositie met de schilderijen “ Van de wieg tot het graf” geeft met zijn schilderijen een mooi beeld van de sfeer van Staphorst. Het dorp waar ze van 1942 tot haar dood in 1964 woonde en zich fijn voelde volgens haar dochter Margreet Frankot die de opening verrichtte. Waar ze het liefst tot in de nacht schilderde. Waar ze probeerde tot de kern van de geest van de bevolking, tot haar eeuwenoude tradities en haar verbondenheid met het land te komen. De expositie bevat 29 schilderijen, deels uit particuliere collecties die maar zelden te zien zijn geweest en is tot 30  december te bezichtigen. Onder de genodigden waren vrouwen die bij haar gewerkt hebben, die zochten naar de herkenbaarheid van dorpsgenoten in de schilderijen.

Het nieuwe pand Buiter
In de middag waren er activiteiten in het “nieuwe pand Buiter”, hoewel nog niet klaar toch geschikt voor de activiteiten van de middag. Om 16 uur was er de feestelijke afronding van de eerste vakopleiding Staphorster Stipwerk. 16 “leerlingen” toonde n hun eindwerkstukken en vertelden iets over hun ervaring. Hierin zag je een boeiende verscheidenheid, van kledingstukken tot het bedrukken van een kinderwagen, lamp, paraplu, servetten. Vanuit hun werkwijze sprak ook iets van het “type” mens zoals Gerard van Oosten, de opleider, vertelde. De strakke vertaalslag versus de ruimte in werken, het vooral niet in de lijn van het strakke. De relatie naar Indische vormen van stipwerk versus de traditionele versie van Staphorst. De eerste opleiding is afgerond en de volgende zijn inmiddels alweer gepland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen