Kinderen verrassend in klederdracht door Punthorst

Elk jaar mogen de kinderen van de groepen 8 van de vijf Scholen met de Bijbel op Prinsjesdag met de bus naar Den Haag. Dit doen ze dan gehuld in Staphorster klederdracht. Door de coronamaatregelen is de hele ceremonie in de hofstad echter uitgekleed.

De ouders van de leerlingen van groep 8 van de Dr. Maarten Lutherschool in Punthorst hadden daarom op eigen initiatief en als verrassing bedacht om de leerlingen toch in klederdracht naar school te laten gaan. De schooljeugd verzamelde zich daarom tegen half negen in de Ir. J. Nijsinghstraat, de enige extra straat van de kleine dorpskern die vanaf de doorgaande wegen niet te zien is. De fietsen werden zolang gestald bij een bewoner op de oprit.

Toen de klas compleet was gingen ze in optocht richting school. De jongens voor en achter met klepperende klompen, de meisjes in het midden, vele met een karbies aan de hand. Een bewoner dacht: “O, gaan ze toch naar Den Haag?”. Bij de school stonden nog meer ouders op de uitkijk, met de camera’s in de aanslag. Eenmaal op het schoolplein ging het in één streep door naar binnen waar de leerkrachten overrompeld werden met hun verschijning.

Meester Voorwinden wist inderdaad van niets, op weg naar school had hij echter wel een paar leerlingen zien fietsen. Maar dat de hele klas in klederdracht kwam had hij toen nog niet gedacht. De opzet was geslaagd. Op de school werd ’s middags aandacht gegeven bij het gebeuren in Den Haag. Ook op de andere scholen kwamen de leerlingen van groep 8 in klederdracht naar school. Dat was daar echter al van tevoren bekend bij de leerkrachten.

Lees ook: Rijtoer groep 8 met paard en wagen bij Mauritsschool (video)