Recordaantal van 66 kinderen luisteren naar Tineke Hoeve

Woensdagmiddag 8 januari 2020 kwamen maar liefst 66 kinderen naar het voorlezen in de bibliotheek van Staphorst. Tineke Hoeve las voor uit het prentenboek van Mark Haayema: Johannes De Parkiet. Aansluitend aan het voorlezen gingen de kinderen enthousiast aan de slag om een eigen vrolijke parkiet te knutselen.

Gijs heeft een prachtig vogelverblijf gebouwd, van gaas en hout. De volière heeft ruimte genoeg voor wel honderd vogels. Minstens, maar zoveel heeft hij er niet. Hij heeft er eentje. Geen eendje, maar een parkiet. Johannes de parkiet. Johannes raakt snel gewend aan zijn nieuwe verblijf. Maar dan komen er nieuwe vogels “zijn’ volière bewonen. Johannes vindt het allemaal maar niks! Zal hij hier ook aan kunnen wennen of is een vriendschap met deze vreemde vogels onmogelijk?

Johannes de parkiet is een geestig, fijn voor te lezen verhaal dat inspeelt op de angst om ruimte kwijt te raken aan mensen die anders zijn. Mark Haayema laat niet alleen zien dat het een kleine moeite is om wat ruimte in te leveren. Hij geeft ook aan dat het best logisch is dat je dat even spannend en lastig vindt. En ook dat je soms geen keus hebt. ‘Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. Of je nu wilt of niet.’

Lees ook: Piet Maes leest Sinterklaasverhalen voor aan 42 kinderen