Collectie dia`s Jan de Wolde naar Historische Vereniging

Foto: Historische Vereniging Staphorst

Op zaterdagmorgen 26 januari 2019 heeft de familie De Wolde, vertegenwoordigd door Marinus, de hele collectie dia’s van hun (schoon-)vader Jan de Wolde overgedragen aan de Historische Vereniging Staphorst.

Bij de overdracht was ook mevrouw De Wolde aanwezig. Henk Koobs overhandigt als voorzitter van de Historische Vereniging een bos bloemen aan mevrouw De Wolde als dank voor haar betrokkenheid bij deze bijzondere gebeurtenis. Zij was blij dat de vele dia’s van haar man -die in december 2010 overleden is-, welke hij met liefde gemaakt heeft, nu een nieuwe digitale toekomst tegemoet gaan.

Jan de Wolde was tot 1988 gemeentevoorlichter. Het gaat om meer dan 10.000 dia’s waarop hij het leven in Rouveen, Staphorst en IJhorst heeft vastgelegd gedurende een periode van 40 à 50 jaar. Een deel van de dia’s heeft de heer De Wolde gebruikt voor de vele lezingen die hij plaatselijk en in den lande gehouden heeft. De Historische Vereniging Staphorst is erg blij met de dia’s.

Uit informele contacten tussen een lid van de familie De Wolde en Gerrit Lindenholz kwam de wens naar voren om de dia’s voor de volgende generaties te behouden en ook toegankelijk te maken voor een breed publiek. Na een aantal formelere contacten tussen familie De Wolde en de Historische Vereniging zijn er  afspraken gemaakt over overdracht, gebruik en digitaliseren van de dia’s.

De opschriften op de paar honderd dia-dozen doen het hart al sneller kloppen. Opschriften zoals: historie gemeente Staphorst; boerderijen en tuinen, vroeger en nu; Oranjefeesten Rouveen; zandzuiggat aan de Conrad in de jaren 70; arbeid en mechanisatie; Staphorstermarkt en LIM 1977; boerderijen boven en buiten; en ga zo maar door. De vereniging hoopt volgend jaar te beginnen met de vertoning.

Lees ook: Nog een dia-avond Historische Vereniging in het Koetshuus