Bijbelse verhalen voor mensen met geheugenproblemen

Foto: Zorggroep Noorderboog

Op woensdag 13 juni 2018 werd door Sipke Groen, vrijwilliger van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) het boek ‘Dwalen door verhalen‘ overhandigd aan Leddy Karelse, geestelijk verzorger bij Zorggroep Noorderboog.

Het roept herinneringen op aan alledaagse momenten van vroeger en nu, met behulp van Bijbelverhalen. ‘Dwalen door verhalen‘ is een prenten- en verhalenboek bij de Bijbel speciaal gemaakt voor mensen die vergeetachtig beginnen te worden. Het is een kleurrijk boek en kan ook gebruikt worden om in gesprek te komen met mensen met geheugenproblemen.

Twintig prachtige platen herinneren hen aan momenten van elke dag. Elke plaat is gekoppeld aan een bijbeltekst en een korte tekst over een situatie uit het dagelijks leven. Zo is er een fragment uit het verhaal van Abraham en Sara die bezoek krijgen, een mooi opstapje voor een gesprek over visite. En het verhaal over Jozef en Maria die het Kind Jezus kwijt zijn in Jeruzalem geeft een aanzet om te praten over ongerustheid.

Het boek is verdeeld in twintig thema’s, zoals eten, liefde en verzorging. Deze worden verbeeld in prenten en gekoppeld aan bijpassende Bijbelverhalen. Ook zijn er bij elk thema gespreksvragen. Het boek helpt niet alleen mensen met geheugenproblemen, maar vormt ook een gespreksingang voor verzorgenden en familieleden.

De platen en teksten kunnen helpen om met elkaar iets te delen over de Bijbel, het dagelijks leven of herinneringen aan vroeger.  ‘Dwalen door verhalen‘ is geschreven en geïllustreerd door Hadewey Buitenwerf.

Lees ook: