Klaas Troost voert dringend pleidooi voor glasvezel

Foto: Harm Brand

Op de glasvezel informatieavond hield ambassadeur Klaas Troost een indringend betoog hoe velen zitten te springen om sneller en betrouwbaarder internet. Dit is echt letterlijk en figuurlijk een buitenkans.

Onderstaand de volledige tekst van de toespraak voor een aandachtig luisterend publiek. De passages die niet in het filmpje staan, zijn cursief.

Hij werd geïntroduceerd door Marieke Seinen: “Want wij kunnen het zeggen hoe belangrijk het is, en u zult denken natuurlijk willen jullie glasvezel aanleggen, jullie zijn commercieel. Dus uiteraard, maar ik vraag aan jou misschien kan jij…”.

Klaas Troost kwam meteen met een aanvulling als ambassadeur: “De Oude Rijksweg en de Gemeenteweg dat lijkt geen buitengebied, maar dat valt er wel onder. Met name die huizen die nog niet aangesloten zijn op coax. Dat is al gezegd, maar dat geldt voor best wel een grote streek, Gemeenteweg en Oude Rijksweg. Die mensen kunnen dus gewoon meedoen. Dat wou ik nog even kwijt”.

Goed, ik kan het niet allemaal uit het hoofd, ik heb wat op papier gezet: Ik zit al jaren (al bijna 30 jaar) in de automatisering en ik weet wat het is om een snel en stabiel internet te hebben, helaas heb ik dat thuis niet. Wij wonen aan de Lankhorsterweg in Staphorst en we zitten bijna aan het eindpunt van de koperkabel. Die loopt helemaal vanuit het dorp De Wijk naar ons toe. Onze download snelheid is 5.4 Mbit/s en de uploadsnelheid is 0,7 Mbit/s. Dus dat schiet niet heel erg op.

Als ik van huis uit werk en ik moet iets opsturen naar mijn collega’s, bijvoorbeeld een nieuwe versie van een app om te testen, dan moet er meer dan 80 MB (dik 80.000.000 karakters, dat zijn meer dan 128610 pagina’s ter grootte van deze speech, dat zijn 257 pakken papier van 500 en dat komt neer op een stapel papier van dik 12 meter hoog) over het lijntje. Met de huidige snelheid kost dat een dik kwartier ((80 * 8 / 0,7) / 60 = 15,24 minuten). Als ik hetzelfde op mijn werk (met uploadsnelheid van 40Mb/s) doe dan kost dat maar 16 seconden, dat is een tijdswinst van een kwartier!

Je kunt je voorstellen dat als je overstapt op glasvezel dat je dan over nog meer snelheid beschikt en dat deze snelheid geldt voor zowel het binnenhalen als het versturen van data. Daar komt nog bij dat bij glasvezel deze snelheid wordt gegarandeerd. Bij koper of coax is de snelheid die wordt toegezegd de maximale. Dit haal je echter nooit want je moet verbindingen delen met de buren/buurt. Je kunt dus echt verschil ontdekken, tenminste ik wel, als je overdag op het internet zit bij ons of ’s avonds. Omdat iedereen ’s avonds gebruik maakt van internet voor school, werk of vereniging of gewoon lekker ontspannen film kijken zie je de wachttijden toenemen….

…het irritante wachtsymbooltje verschijnt steeds vaker en langer. Al deze ellende is voorbij met glasvezel, je hoeft met niemand te delen alleen met je huisgenoten (En aangezien ik de baas in huis ben komt dat ook wel goed ;-). ** gelach van publiek**

Als televisiekijker ben je in het buitengebied aangewezen op schotel en/of digitenne. Beide soorten zijn zeer gevoelig voor atmosferische invloeden. Als een onweersbui te dichtbij is kunnen we via de schotel geen tv ontvangen, dit geldt wat minder voor digitenne maar de ontvangst, wat kwaliteit van het beeld betreft valt bij ons tegen (zelfs met buitenantenne), ook interactieve tv is niet mogelijk bij ons. Glasvezel zal op dit gebied dus ook een uitkomst zijn.

Wij hebben familie in Canada wonen en onze dochter is ook regelmatig voor langere tijd in het buitenland en met een snel internet kun je gewoon beeldbellen met de ander zonder haperingen, het is net alsof ze naast je zitten, prachtig! Er zijn zoveel dingen die beter/sneller gaan. Nou hoor ik heel vaak om mij heen de vraag: “En wat gaat dat allemaal wel niet kosten?”. Nou, dat is nou het mooie van dit alles, het valt mee: Wij zijn thuis ongeveer € 94,= per maand kwijt aan internet en bellen, canal digitaal (schotel) en digitenne voor een tweede tv.

Als ik overstap op één van de duurste abonnementen, dat wil zeggen internet, twee tv’s en bellen dan kost ons dat € 100 per maand (inclusief de vastrechtkosten). Om de kosten hoef je het dus niet te laten. ik ben maar € 6,= per maand meer kwijt! maar zonder ergernissen van een traag internet en dat is me die € 6,= wel waard! Als ik dat dure abonnement zou nemen dan zal het opsturen van de data maar 1,28 seconden duren, tel uit je winst!

 Let op! Kosten zijn als je nu niet mee doet en je wilt later toch glasvezel vele malen hoger dan gaat je dat op z’n minst € 995,-. kosten en dat kan dus nog verder op lopen afhankelijk van hoever je van de straat woont! En natuurlijk doe ik het voor mijn (klein)kinderen. Studie gaat tegenwoordig al heel veel via de computer en dat zal ook steeds meer worden.Dit waren een aantal reden waarom ik glasvezel zou willen. Dan een antwoord op de vraag waarom ik ambassadeur ben geworden…

Maar wat nog belangrijker is in mijn ogen, ja dat vind ik echt het allerbelangrijkste, daarom ben ik ook ambassadeur geworden om dat te vertellen, is dat als we in het buitengebied niet nog verder willen achterkomen bij de dorpskernen en steden, dan moeten we nu echt overstappen op glasvezel. Als het we het nú niet doen komt het er de komende jaren ook niet van, ik denk zelf dat we het dan wel helemaal kunnen vergeten. En dan komt het er nooit. Er zullen bedrijven en met name heel veel boeren zijn die er een probleem bij krijgen dan.

Er is op CIF/Rendo na niemand die in glasvezel wil investeren in het buitengebied. KPN bijvoorbeeld had vorig jaar nog in de planning staan om de koperkabel tussen De Wijk en het kastje bij de Vergulde Ros te verglazen zoals ze dat noemen, zodat in ons geval de verbinding nog maar voor de helft koper is en we dus een hogere snelheid zouden krijgen. Van ingewijden weet ik dat dit niet gaat gebeuren, dit jaar niet, volgende jaar niet, nooit niet, KPN kiest een andere strategie.

Ook voor mensen die nu nog twijfelen of denken mijn internet is snel genoeg wil ik zeggen: denk nog eens goed na. Denk aan de toekomst van uw kinderen en kleinkinderen. Scholen gaan steeds meer over op internet, u kunt langer in uw eigen huis wonen omdat u continu en snel met uw familie in contact kunt zijn. Zorg op afstand zal steeds belangrijker worden en met de glasvezel gaat dat ook lukken.

U kunt via internet door middel van webcams toch bij mooie gelegenheden zijn, denk aan bruiloften, doopdiensten, eerste schooldag kind of kleinkind. Ook al bent u bedlegerig of u kunt niet van huis om andere redenen. Ik zou haast zeggen, neem voor een jaar een abonnement en daarna bent u van ons af. Als uw kind of kleinkind dan het huis van u koopt dan kunnen zij het weer laten activeren zonder die extra kosten. En dan hebben we het toch over een kleine duizend euro (€ 995 of meer).

Ik kan nog wel wat langer doorpraten, maar laat ik dat maar niet doen. Ik wil nog twee dingen zeggen: ‘Als u nog vragen heeft spreek ons aan, bel ons, mail ons en dat staat op de website, daar staan wij allemaal met name genoemd. En het tweede, het laatste wat wil ik zeggen, en ik denk dat ik namens alle ambassadeurs spreek: “Wij gaan voor glasvezel en ik hoop jullie ook!” **applaus van publiek**

Marieke Seinen: “Oh, dat heb je echt prachtig verwoord, ik denk niet dat wij dat beter hadden kunnen doen. Dit waren echt typische voorbeelden waarom glasvezel zo belangrijk is voor nu maar ook voor de toekomst”. Hierna was er nog een vragenronde. Tot zover deel 3 van een drieluik over deze avond in Staphorst. Meer praktische informatie over hoe en wat volgt (uiteraard ruim vóór 18 december).

Aanvulling van Klaas Troost: “Gisteren in de toespraak niet genoemd: maar de 50% moet gehaald worden, dus denk niet als je met 2 of meer gezinnen in een woning woont dat jullie maar 1 abonnement nemen en dat delen. Dat is natuurlijk veel goedkoper maar als iedereen dat gaat doen dan halen we de 50% niet. Neem voor 1 jaar een abonnement en een aansluiting en ga dan eventueel over op het delen van 1 aansluiting. Let wel op! Als je de aansluiting deelt dan is het mogelijk dat je van elkaars internet verkeer kunt zien en dus uw privacy gevaar loopt”.

Lees ook:

article
25545
Klaas Troost voert pleidooi voor glasvezel
Op de glasvezel informatieavond hield ambassadeur Klaas Troost een indringend betoog hoe velen zitten te
https://staphorst.nieuws.nl/entertainment/25545/klaas-troost-voert-dringend-pleidooi-glasvezel/
2017-10-25T10:38:52+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2017/10/25090441/DSCN0992.jpg
glasvezel
Entertainment, Video's