Directeur Brouwer neemt afscheid van het onderwijs

Met een oldtimer werden ze opgehaald vanaf hun woonadres in Staphorst. Cor Brouwer en zijn vrouw. `Het lijkt wel een beetje op een trouwdag`. Mooie bloemen kregen ze opgespeld, en er werden foto’s gemaakt.

Hij was er stil van. Eenmaal in de auto: `Ik ben verwonderd over alles wat er gebeurt, prachtig!`.

Aan de Zwaluw zijn veel kinderen uitgevlogen. In drie jaar tijd zes kinderen getrouwd. Ze blijven vooralsnog gewoon in Staphorst wonen, `maar je weet nooit wat ze nog doen`, aldus jongste zoon Tjeerd die nog thuis woont. Cor Brouwer (65) is al jaren trouwambtenaar in de gemeente Staphorst.

In Punthorst stroomde het schoolplein inmiddels vol mensen. Langs de kant stonden moeders en vaders. In twee rijen stonden kinderen met erebogen. `Wij staan in een erehaag…`. Na aankomst liep het echtpaar een paar keer onder het gewelf heen en weer. Vele camera’s registreerden het gebeuren.

In de gemeenschapsruimte stonden banken voor de kleuters, de ouderejaars droegen hun eigen stoel vanuit de klaslokalen voor de dagopening. Wat weemoedig wachtte directeur Brouwer binnen de school op wat komen ging. Hij kijkt terug op 43 dienstjaren in het onderwijs. Het heeft zijn hart.

`Ik ga jullie nog één keer uit de Bijbel vertellen…` maar eerst werd er gezongen uit Psalm 81 vers 1 en 12. Brouwer zong zelf uit volle borst mee. Elf jaar was hij directeur van de Dr. Maarten Lutherschool in Punthorst. Daarvoor was hij werkzaam in Doetinchem, Rotterdam en Hasselt.

`Streng, maar lief, zo typeren leerlingen van de Maarten Lutherschool in Punthorst hun directeur Cor Brouwer (..) Punthorst is piepklein, maar de reformatorische basisschool is met 167 leerlingen uit de kluiten gewassen. (..) Het onderwijsleven van Brouwer verliep divers`. Lees meer…

Vandaag zijn er allerlei workshops in de school, op het plein is een springkussen. Vanmiddag wordt er in het weiland tegenover de school een spectaculaire roofvogelshow opgevoerd. Op het stille plein bleef de groen-zwarte Chrevolet Master uit 1933 geparkeerd staan.

Lees ook: