Presentatie over de knoflookpad bij de Natuurbescherming

Foto: Franco Andreone uit Italië

Op maandagavond 11 mei een presentatie over de herkenning, het voorkomen en de levenswijze van de knoflookpad. Deze zeldzame knoflookpad komt voor in boswachterij Staphorst.

Marc Schils, docent dierhouderij aan AOC de Groene Welle in Zwolle, geeft een presentatie. Meteen na de maandelijkse ledencontactvergadering van Natuurbeschermingsvereniging ‘IJhorst-Staphorst e.o.’. De lezing zal gaan over de herkenning, het voorkomen en de levenswijze van de knoflookpad. Ook komt het onderzoek naar deze soort en kweek- en terugplaatsingsprojecten aan de orde.

e knoflookpad heeft een wat gedrongen uiterlijk en is te herkennen aan de sterk uitpuilende ogen met een oranje iris en een verticale pupil. Deze zeldzame knoflookpad komt ook voor in boswachterij Staphorst, waar ook deze dieren last hebben van het Ranavirus, dat al verantwoordelijk is voor de sterfte van honderden amfibieën. En wat we kunnen doen om de verspreiding van dit virus te voorkomen.

Ranavirussen kunnen massale sterfte veroorzaken in populaties vissen, amfibieën, of reptielen. Voorbeelden van dergelijke uitbraken bij amfibieën in Europa zijn die bij bruine kikkers in Engeland, bastaardkikkers in Denemarken en Alpenwatersalamanders en vroedmeesterpadden in Noord Spanje en in Nederland bij o.a. knoflookpadden, groene kikkers en kamsalamanders. De uitbraken zijn meestal heftig, van korte duur en komen vooral voor rond de zomer.

Het belooft een interessante presentatie te worden, waar iedereen weer van harte welkom is bij KroKo MultiPunt, Heerenweg 42, IJhorst om. De vergadering begint om 20:00 uur.