Verslag natuur- en cultuurreis naar Praag en Zuid-Tsjechië

Hier op natuur- en cultuurreis in Zuid-Tsjechië
Foto: Natuurbeschermingsvereniging "IJhorst-Staphorst e.o"

Zaterdag 7 mei 2016 zijn de 26 deelnemers aan de 9-daagse reis naar Zuid-Tsjechië, bij de grens met Oostenrijk, weer in IJhorst teruggekomen. Een reisverslag:

Op vrijdag 29 april vertrok de bus van Effeweg om 7.30 uur ’s morgens vanuit IJhorst via Praag naar Zuid-Tsjechië, waar op zaterdag 30 april, na een kort bezoek aan de binnenstad van Praag, om 18.00 uur het einddoel Hotel U Divadla in Znojmo werd bereikt. In dit hotel verbleef de groep de hele week.

Het gebied is aantrekkelijk, omdat hier het Nationale Park Podyji is gelegen en dit loopt in Oostenrijk door in Nationaal Park Thayatal. Door deze Nationale Parken loopt de rivier de Dyje/Thaya, die zorgt voor prachtige valleilandschappen. Dit gebied is vlak na de “Wende” in 1991 tot Nationaal Park Podyji uitgeroepen.

Het lag in het “Sperrgebiet”, waardoor de natuur 40 jaar lang haar gang kon gaan. In Čižov staan nog restanten van het IJzeren Gordijn. Ook is dit gebied bekend om zijn vele kastelen, dorpjes en kerken die op de Unesco werelderfgoedlijst voorkomen.

De stad Znojmo is een prachtige middeleeuwse stad, waar een tocht met het stadsboemeltreintje werd gemaakt, gevolgd door een wandeling door het Granitzdal langs de rand van de stad. Vervolgens een bierproeverij in de oude brouwerij.

De burchten Bitov en Vranov bij de stuwdam met elektriciteitscentrale zijn bezocht, een wandeling door het strengst beschermde deel van Nationaal Park Podyji naar de burchtruïne Nový Hrádek. In het Unescodorp Telč staat een prachtig kasteel uit de Renaissancetijd met een nog volledig origineel interieur. Het historisch centrum behoort tot de mooiste van Tsjechië.

Het cultuurlandschap Lednice-Valtice staat ook op de Unescolijst en hier hebben we kasteel Valtice bezocht met het prachtige Palmenhuis, een tropische kas. Dit is tevens een wijngebied, waar we gebruik van hebben gemaakt met een wijnproeverij. Hier hebben we 7 wijnen geproefd. Bij de winkel werden verscheidene flessen wijn ingekocht.

Een wandeling in het prachtige Nationaal Park Thayatal gemaakt, waarbij smaragdhagedissen zijn gezien. Ook de hop waargenomen en onder andere de harlekijn (orchidee), paarse toorts en leverbloempje gezien. Bij de terugreis is nog een parelmoerbewerker bezocht, waar velen een leuk souvenirtje hebben gekocht, en de stad Český Krumlov, ook op de Unescolijst.

Het weer heeft ook meegewerkt, want het was bijna de hele week droog, afwisselend zon en wolken met temperaturen rond 17 °C. Terug in IJhorst bij Kroko Multipunt een heerlijk warm en koud buffet verzorgd door Lunchroom/catering La Terrasse uit Staphorst.

Ze kijken weer terug op een bijzonder geslaagde reis. De volgende cultuur-/natuurreis is van 5 tot en met 12 mei 2018.

Lees ook:

article
12212
Verslag natuur- en cultuurreis Tsjechië
Zaterdag 7 mei 2016 zijn de 26 deelnemers aan de 9-daagse reis naar Zuid-Tsjechië, bij de grens met
https://staphorst.nieuws.nl/entertainment/12212/verslag-natuur-en-cultuurreis-naar-praag-en-zuid-tsjechie/
2016-05-16T14:58:14+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2016/05/16144709/IMG_9223-e1463402923354.jpg
ijhorst, krokoweb, natuurbescherming
Entertainment