Coster wil sloop bouwvallige negentig jaar oude fabriekspijp

Foto: Streeknieuws

Voor een buitenstaander is het misschien een mooi gezicht, de achttien meter hoge fabriekspijp van de oude Nijverheid aan de Oude Rijksweg, bouwjaar 1925, maar Jan en Jentje Coster, eigenaren van een tweewielerzaak in het oude coöperatiegebouw willen het liefste van “dit onding” af.

Er is wel een probleem: de pijp is net als het oude coöperatiegebouw een rijksmonument. Net nadat het echtpaar het complex kocht, zo’n achttien jaar geleden, kreeg de Nijverheid de monumentale status. Sloop mag zomaar niet. Het echtpaar vroeg al een sloopvergunning aan voor de pijp bij de gemeente, maar het kan nog wel 26 weken duren voordat Staphorst deze heeft behandeld. Dat komt omdat het coöperatiegebouw net als de pijp een rijksmonument is en er advies ingewonnen moet worden van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

De SGP-fractie probeerde vorige week tevergeefs een lans te breken voor de Costers. De partij wil dat de gemeente bekijkt of er toch mogelijkheden zijn voor de pijp, beeldbepalend aan de streek en een ode aan het zuivelverleden, maar de motie haalde het niet. Er zijn zo veel mooie panden in de gemeente en dan krijg je geen einde. Wat te doen met molenstompen? Zo merkte een raadslid van een andere partij op.

In september ging het mis. Er brokkelden stenen van de bovenkant af. Niet veel later lieten Jan en Jentje een kap om de bovenkant van de pijp plaatsen, want vooral de bovenste twee meter is instabiel. Voorlopig is het gevaar geweken, maar het ding blijft een zorgenkind. “Daarom willen we sloop. Als de pijp instort, hebben we nog meer problemen”, zegt het echtpaar. De gemeente Staphorst wil het echtpaar Coster wel helpen in hun zoektocht naar de juiste subsidiepotjes, maar een bedrag op tafel leggen, dat zit er niet in.

Die pijp is niet het enige probleem. Jan kreeg drie jaar geleden buiten zijn schuld om een ernstig ongeluk op het Geerligsland (kruising d’ Olde Dijk). Hij maakte een proefrit op een bromfiets die hij aan het restaureren was, toen een koerier hem over het hoofd zag en schepte. Hij is blijvend invalide. Die dure fabriekspijp kan het echtpaar er niet bij hebben. De verzekeraar van de tegenpartij vergoedt de medische kosten, maar niet de bedrijfsschade. Een medewerker in de zaak moest vorige maand al vertrekken.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen