Vrijwilligerspluim 2019 in nieuw jasje, nomineer organisatie

Foto: CC0 Publiek Domein

De vrijwilligersmarkt, die altijd in Zaal Spoorzicht werd gehouden en waar de Vrijwilligerspluim ter plekke werd uitgereikt, is geschrapt. Volgens Klaasje van Veen had deze markt niet het beoogde effect: “We hoopten dat we op die markt organisaties en mensen die vrijwilligerswerk zoeken bij elkaar konden brengen. Dat bleek in de praktijk echter niet zo te zijn”.

Alle inwoners en organisaties van de gemeente Staphorst krijgen tot 4 november 2019 de kans een organisatie te nomineren voor de Vrijwilligerspluim 2019. Dat kan middels het nominatieformulier op de website van SWS. Hierbij is het belangrijk om een goede motivatie te geven waarom deze organisatie de pluim én een geldbedrag als waardering verdient. Dit jaar staat er dus meer op het spel dan in voorgaande jaren.

Klaasje van Veen, namens de SWS Vrijwilligerscentrale: “Het is erg belangrijk dat er genomineerd wordt, alleen dan maakt een organisatie kans. Vorige jaren hoorden we in de wandelgangen veel lovende woorden over organisaties die de pluim zouden moeten ontvangen maar werd er helaas niet altijd officieel via het nominatieformulier genomineerd. Dat is jammer en een gemiste kans”.

Stichting Welzijn Staphorst besloot dat het geld wat aan de vrijwilligersmarkt werd besteed beter gebruikt kon worden en reikt nu 500 euro uit aan de organisatie die de Vrijwilligerspluim 2019 ontvangt. Klaasje van Veen: “Op die manier wordt de waardering voor het vrijwilligerswerk nóg meer benadrukt. Niet alleen ontvangt de winnende organisatie nu de eer, maar ook daadwerkelijk een bedrag dat ze kunnen besteden aan hun activiteiten”.

Ook nieuw is dat de inwoners van Staphorst kunnen meebepalen wie de Vrijwilligerspluim 2019 ontvangt door digitaal hun stem uit te brengen. Naast deze stemming zal ook een onafhankelijke jury beslissen over de Vrijwilligerspluim. Deze jury bestaat uit wethouder Alwin Mussche, Sportraadslid Herman Hempen, Henk Korterink vanuit het diaconaal Platform en Jongerenraadslid Susan Hokse.

Nadat de nominaties bekend zijn kan er dan vanaf 2 november 2019 tot 23 november 2019 via de website van SWS door inwoners worden gestemd op de genomineerde organisaties. Daarna zal de jury zich buigen over de motivaties. Op 7 december 2019, de Nationale Dag van de Vrijwilliger, zal wethouder Mussche de Vrijwilligerspluim 2019 met bijbehorende cheque uitreiken.

Lees ook: Vrijwilligersmarkt met uitreiking Vrijwilligerspluim 2018