Taxussnoeisel voor grondstof geneesmiddel tegen kanker

Foto: Wikimedia - Athantor

Heeft u in uw tuin een taxushaag staan? Snoei deze dan in de periode tussen 15 juni en 31 augustus en breng het snoeisel naar de speciale inzamelbak op het ROVA milieubrengstation.

De Taxus baccata komt niet overal in de wereld voor, maar wel veel in Nederland.

In de nieuwe jonge twijgen van deze plant zit de stof baccatine. Dit is belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee kanker wordt bestreden. Alleen zuiver en jong taxussnoeisel kan worden gebruikt als grondstof voor het medicijn. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van Taxus.

Voor elke ingezamelde kuub krijgt de gemeente 50 euro en dit bedrag wordt vervolgens ook weer aan een kanker gerelateerd doel gedoneerd. De slogan is: “één kuub voor één kuur”. Dat wil zeggen dat er ongeveer één kubieke meter taxussnoeisel nodig is voor één chemotherapie. Daarom is het snoeisel van de taxushaag ook zo waardevol.

taxus-met-rode-zaadmantel

Een taxus herken je aan: naalden, geen blaadjes, een rode zaadmantel. De inzamelingsactie duurt tot en met 31 augustus van dit jaar. Na deze datum neemt de hoeveelheid baccatine in de taxusplant namelijk weer af.

Zuiver: hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.

Jong: alleen het éénjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en 1 centimeter dik) van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoei-groen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.

20150617 Taxus

Het inzamelen van taxussnoeisel is een initiatief van Vergroot de Hoop. Deze stichting plaatst bakken op de milieubrengstations van ROVA (Hesselterlandweg 69 in Meppel of Rijnlandstraat 2 in Zwolle) zodat de inwoners van de gemeente de gelegenheid hebben hun taxussnoeisel apart in te leveren.

Lees ook: