Kringloopwinkel De Arc sluit voorgoed de deuren

Foto: Eelco Kuiken

Kringloopwinkel De Arc aan de Westerparallelweg in Staphorst sluit eind januari voorgoed de deuren. Een drama. De winkel besteedt de netto opbrengst louter aan goede doelen.

Een verhuizing van de Gemeenteweg naar de Westerparallelweg, twee jaar geleden, was het begin van het einde. Deze maand is er uitverkoop op de woensdag en de zaterdag. Dan is het voorbij. De stichting blijft wel slapend bestaan in de hoop op betere tijden.

De naam ‘De Arc’ is een afkorting van Arie Palland, Rien Morsink en Corrie Heule, oudgedienden die eind 2007 begonnen met een kringloopwinkel aan de Industrieweg. Niet veel later werd er al verhuisd naar een onderkomen van 400 vierkante meter aan de Gemeenteweg. Omdat de eigenaar plannen had met dit pand moest De Arc op zoek naar een nieuw onderkomen. Dat werd een ruimte boven een woonwinkel aan de Westerparallelweg.

Al snel bleek dat de loop er wat uit was. Daarom besloot de stichting met pijn in het hart de winkel te sluiten. Er komen simpelweg te weinig klanten. Het meest sneue is wel dat de winkel aan de Gemeenteweg waar De Arc uit moest vertrekken en waar het al die jaren zo goed ging, nu leeg staat.

Penningmeester Rien Morsink van De Arc maakte de sluiting van de winkel wereldkundig. “Het is ook sneu voor de twintig vrijwilligers die jarenlang hun ziel en zaligheid gaven aan de winkel.” De hele handel weer terugverhuizen naar de oude locatie noemt Morsink niet haalbaar. “Veel vrijwilligers zijn al wat ouder. Nog een keer zo’n verhuizing zien we niet zitten.”

De winkel komt voort uit gereformeerde kerk De Bron in Staphorst. Begonnen als activiteitencommissie werd De Arc al snel een onafhankelijke stichting die los staat van welke kerk dan ook. Het gaat niet om een geloofsrichting, het gaat erom dat mensen geholpen kunnen worden, kerkelijk of niet.

Tijdens hoogtijdagen bleef er jaarlijks 12.000 euro netto over, allemaal bestemd voor kleinschalige doelen. Zo kreeg Janneke Hulst in Brazilië geld om te werken onder straatkinderen. Een Staphorster echtpaar dat in Oekraïne werkt, kreeg ook al eens geld, net zoals verzorgingshuis De Berghorst voor de aanschaf van nieuwe televisies. Een kinderdagverblijf in de buurt dat opvang biedt aan verstandelijk beperkte kinderen had een wandelwagen nodig, maar er was geen geld. De Arc bood uitkomst.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen