Stipwerk beleeft wereldprimeur in modehoofdstad Parijs

Foto: Streeknieuws

Staphorster stipwerk schitterde woensdagmiddag op de catwalk in modehoofdstad Parijs. De Belgische couturier Walter van Beirendonck toonde vandaag zijn collectie in de Franse hoofdstad tijdens zijn show ‘Why is a Raven like a writing-desk?’

In de ontwerpen zit Staphorster stipwerk, gemaakt door Gerard van Oosten en Jeannet van der Horst. Wat de couturier precies gaat doen, was tot en met woensdagmiddag uiterst geheim.

“Waarschijnlijk worden onze rollen helemaal verknipt tot iets totaal nieuws”, zegt Van Oosten.

Het duo was wekenlang in het atelier van Gerard van Oosten aan het stippen voor de Belgische modekoning en kunstenaar. Het werk was strikt geheim. Niemand mocht ervan weten. Het is overigens niet voor het eerst dat een topcouturier Staphorster stipwerk gebruikt. Jan Taminiau, bekend van blauwe jurk van Maxima, maakte in 2000 al ontwerpen met daarin Staphorster stoffen. De Spaanse couturier Ricardo Ramos gebruikte in 2011 Staphorster stoffen in zijn creaties. Niet eerder was stipwerk op de catwalk in Parijs te zien.

Gerard en Jeannet maakten twee lappen prachtige stoffen van 1,40 meter breed en samen vijftien meter lang. Op het ene stuk brachten Jeannet en Gerard blauw met wit stipwerk aan en op de andere stof oranje met blauw. Het zijn streekeigen motieven, maar wel met een ‘twist’ van Van Beirendonck, zoals bijvoorbeeld de letter ‘W’ die vaak terugkomt en een smile-symbool.

EKstipwerkparijsGerard van Oosten is een bekendste ‘stipper’ en hij is een voorvechter van het behoud van oude ambacht. Van Oosten zit ook in het bestuur van de Stichting Staphorster Stipwerk en hij was een van de voorvechters van de plaatsing van Staphorster stipwerk op de lijst van Cultureel Immaterieel Erfgoed. “Dat Staphorster stipwerk op de catwalk van Parijs is te zien, is de kroon op mijn werk. Ik vind het echt heel bijzonder.”

Via Crafts Council (CCNL), een platform voor het hedendaagse ambacht, kwam de Belgische kunstenaars in contact met Staphorster stipwerk en de plaatselijke ‘stipkoning’ Gerard van Oosten. Walter van Beirendonck studeerde in 1980 af aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen Hij brengt sinds 1983 eigen collecties uit. In 1997 ontwierp hij de kostuums voor de PopMart-tournee van U2.

Lees ook: