112

Schoorsteenbrand net voor zonsondergang loos alarm

Ongeveer een kwartier voor zonsondergang werd een schoorsteenbrand gemeld in een woning aan de Henri Dunantstraat in Staphorst-Noord. Beide blusploegen van Staphorst werden opgeroepen, ook vanuit Meppel kwam de brandweer met de hoogwerker aangesneld. Twee politiewagens waren toen al gearriveerd.

Toen begon echter het zoeken naar de brand. Er was wel houtrook in de buurt te ruiken, maar nergens vuur te bespeuren. De meldster en haar dochter vroegen zich vertwijfeld af hoe ze het hadden. Uit de pijp van de CV-ketel van een tegenoverliggende woning waren toch echt vlammen te zien. Ongeveer een halve meter hoog, rood en rokend vanuit zichtbare bovenkant van de pijp net een stukje achter de nok (filmpje volgt misschien).

Naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is avondrood de oorzaak van het (ver)schijnsel. Op vrijdag 4 december 2020 gaat de zon in Staphorst onder om 16:22 uur. De brandmelding werd gedaan om 16:06 uur. De witte damp van de CV-ketel kleurt rood in het licht van de ondergaande zon. Op maandag 30 december 2019 was er een dergelijk incident aan de Vrieswijkstraat in Zwolle, zie RTV Oost (zie ook video in bericht).

Lees ook: Schoorsteenbrand aan het Dekkersland in Rouveen

Cookieinstellingen