112

Grote politiecontrole in kader Donkere Dagen Offensief

Foto: Stockfoto Politie

Gisteren, donderdag 12 december 2019 heeft de politie samen met de Belastingdienst en Douane een grote controle gehouden. In de wintermaanden slaan criminelen vaker hun slag en daarom zet de politie extra in tijdens deze ‘donkere dagen’.

Tijdens dit zogeheten ‘Donkere Dagen Offensief’ werd een verkeerscontrole gehouden op een parkeerplaats bij de A28 tussen Staphorst en Zwolle. De politie controleerde op verschillende strafbare feiten. Ze letten ook op of bestuurders en inzittenden iets anders op hun kerfstok hebben. Mogelijk zijn het inbrekers of drugsdealers. Zo kunnen ze misdrijven voorkomen en soms oplossen.

Tijdens de controle vielen de dienders een aantal zaken op: In één auto werd bijna 7000 euro contant geld gevonden. Vanwege de opvallende hoeveelheid en omdat de herkomst van het geld twijfelachtig bleek, zijn de bestuurder en een inzittende aangehouden op verdenking van witwassen. Het gaat om een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 20-jarige vrouw uit Leeuwarden. In een ander voertuig werd tijdens de controle een kleine hoeveelheid illegaal vuurwerk gevonden. Daarnaast werd een verboden mes gevonden. Een 23-jarige man uit Coevorden is hiervoor aangehouden.

Er is ook gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol of drugs. Helaas moest er bij drie personen na een positieve eerste test bloed afgenomen worden. Het bloed wordt door een laboratorium onderzocht op verschillende drugs en alcohol. Als de wettelijke grenswaarden worden overschreden, dan draagt de politie de zaak over aan het OM. Meerdere bestuurders hebben een proces verbaal gekregen voor de volgende feiten:

  • Drie bestuurders reden zonder een rijbewijs of met een geschorst rijbewijs.
  • Vijf bestuurders hadden hun voertuig, lading of de APK niet op orde.
  • Eén bestuurder reed door rood licht, een andere reed niet op de juiste plaats van de weg.
  • Vier bestuurders hadden een mobiele telefoon vast achter het stuur.
  • Eén bestuurder gaf een valse naam op.
  • Eén bestuurder reed meer dan 30 km/u harder dan is toegestaan.
  • Tien anderen reden meer dan 40 km/u te hard.
  • Twee bestuurders reden meer dan 50 km/u harder dan is toegestaan. Van die twee is het rijbewijs ingenomen.

Rond 16.00 uur had een motoragent die meewerkte aan deze grote controle een aanrijding met een bestelbus op de noordelijke toerit van de A28 bij De Lichtmis. De agent is gewond naar het ziekenhuis gebracht. De verkeersongevallenanalyse onderzoekt het ongeval. De controle zorgde voor een lange file, rond 17.30 uur was deze aangegroeid tot 21 kilometer, van ‘t Harde tot Nieuwleusen. Daarna nam de file langzaam af.

Lees ook: Politie houdt twee verdachten aan voor mobiel banditisme