112

BE Combinatie met shovel gekanteld op snelweg A28

Net voorbij de oprit Staphorst op de A28 richting Zwolle is op dinsdagmiddag even voor half vier een BE-combinatie geladen met een shovel door onbekende oorzaak geschaard en gekanteld. De bestuurder is gewond geraakt en met een ambulance afgevoerd. Er waren geen andere weggebruikers bij betrokken.

Vervolgens moest de deerlijk gehavende combinatie én de afgevallen shovel geborgen worden. Eerst werd de gekantelde combinatie weer op de wielen getrokken. Het plannetje om de shovel op te hijsen met de autolaadkraan ging niet door. De eerder op de bergingsauto geplaatste grondzeefbak werd verplaatst naar de gecrashte oplegger. Ook de scheve shovel werd met een kabel overeind getrokken.

De shovel was uitgerust met heftrucklepels, die even eerder eraf waren gehaald. De shovel werd op de uitgeschoven en gekantelde laadvloer getrokken en later nog verder met de lier. De voorwielen van de kleine vrachtwagen met oplegger werd meegenomen op de uitschuiflepels van de bergingsauto. De verlichting werkte nog… Nadat de weg vrij was kon de veegauto het zand en glas opvegen.

De rechterrijstrook was dicht in verband met deze bergingswerkzaamheden en soms ook alle rijstroken als de bergingsauto’s een laadpositie innamen. Er stond op een gegeven moment 7 km stilstaand verkeer. Politie en Rijkswaterstaat waren ter plaatse om het verkeer te regelen. Door het ongeluk was het asfalt beschadigd, dit werd ondertussen gerepareerd door een herstelbedrijf.

Het verkeer had ruim drie kwartier vertraging. Ook op de tegemoetkomende rijrichting richting Meppel zorgden kijkers voor een vertraging van een kwartier. Alle rijstroken waren rond zes uur weer open.

Lees ook: Berging vrachtwagen die bij Staphorst van de A28 raakte