112

Enorme vuurzee verwoest pand papierrecyclingbedrijf

Op 17 juli 2019 om 23:55 uur kwam de eerste melding van Huhtamaki Paper Recycling binnen bij de brandweer van Staphorst. Blusploeg 1 werd opgeroepen, binnen vijf minuten ook blusploeg 2. Nog geen minuut later werden ook Meppel en Nieuwleusen opgeroepen.

Er was een oranje gloed zichtbaar boven het pand. Binnen brandde vuur, wat snel in hevigheid toenam. En al snel sloegen de vlammen achteraan uit het dak. Om 00:04 was er al opgeschaald naar Grote Brand (GB). De al snel gearriveerde politie dreef het publiek een stukje terug. Van tijd tot tijd klonken er knallen. De vuurzee werd verzengend. Auto’s moesten verplaatst worden. Het publiek terug tot de Albert Huismanstraat.

Om 00:17 uur volgde opschaling naar Zeer Grote Brand (ZGB). Het vuur kolkte inmiddels hoog boven het dak. Om 00:20 uur werd ook Zwartsluis opgeroepen. Om 00:22 uur werd GRIP1 uitgeroepen. Vijf minuten later werden de korpsen Zwolle-Zuid, Steenwijk, Ommen en Heino ingeseind. Enkele minuten later ook Dedemsvaart. Het vuur had zich uitgebreid en kwam langs de hele dakrand naar buiten, ook aan de voorzijde aan de Industrieweg.

Bij de brand zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Geïnventariseerd werd wat er allemaal in de buurt was, bewoners van woningen werden gewaarschuwd. Er ging een NL-Alert uit om ramen en deuren gesloten te houden. Een enorme rookkolom steeg naar boven, afbuigend in oostelijke richting. In alle richtingen verspreidde zich een doordringende geur.

Het pand zelf is reddeloos verloren. De stalen constructie en de wanden bogen door de hitte naar binnen. Belendende percelen werden nat gehouden, en zo te zien gespaard. Daaraan zal wel schade zijn ontstaan. Met name het pand aan de oostzijde, gebruikt door KWS (voorheen Klein Units). Buitenhuis Containerbouw en ook Van Essen hadden minder te lijden.

Even na 02.00 uur werd het sein brandmeester gegeven. Nablussen duurt nog zeker de hele dag. Hierbij blijft rook vrijkomen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Op de kop af drie jaar geleden (op 21 juli 2016) woedde er ook al een ‘zeer grote brand’. Toen is het pand wonderwel gespaard gebleven, al was er wel flinke schade.

Lees ook: Uitslaande brand bij papierrecyclingbedrijf Huhtamaki (video)

Cookieinstellingen