112

Roel Mulder verbrandt zijn handen, maar redt zijn gezin

Foto: Google Streetview

Doordat de brandweer oefende op het kazerneterrein en Roel Mulder (32) met zijn blote handen een beginnende vuurhaard in zijn rieten kap wist te bestrijden, werd maandagavond een ramp voorkomen. Mulder verbrandde zijn handen, maar het komt goed en zijn huis en gezin bleven gespaard.

Roel Mulder wijst ook naar de Staphorster brandweer. Toen hij de telefoon neerlegde, waren ze er al. ‘Dat is onze redding geweest.’

Bij de brandweer gaan alle alarmbellen af als er een melding komt van een brand in een rieten kap. Als een rieten kap flink brandt, kan de brandweer spuiten wat ze wil, maar het haalt dan weinig uit. De hitte zorgt voor brandbare gassen en als dat gebeurt is een huis reddeloos verloren. Je moet er vroeg bij zijn. Maandagavond was dat zo bij een beginnende brand in de kap van een monumentale boerderij aan de Westerparallelweg. De oorzaak is nog een raadsel. Het rookkanaal leek goed.

Het Staphorster brandweerkorps was maandagavond bezig met een oefening op het kazerneterrein, even verderop. Toen het alarm afging, hoefden ze alleen nog in de auto te springen. Binnen twee minuten waren ze ter plekke. Toen had Roel Mulder al een heldendaad verricht om zijn gezin met vier kinderen en zijn huis te redden.

Toen zijn brandmelders afgingen, was Mulder in verwarring. Aan zijn houtgestookte cv-installatie was niks te zien en ook op het dak leek niks mis. Tot hij nog eens goed keek en vlammetjes zag. Rietdekker Mulder kroop meteen via een dakraam op de nok. Hij verwijderde met zijn blote handen de schoorsteen en hij wist het vuur onder controle te houden. Overlevingsdrang. Het leverde twee verbrande handen op, maar de dokteren verzekerden hem dat het goed komt. Ook de vliering heeft roetschade. Het is allemaal te overzien.

Hoe kan de eigenaar van een rietgedekte woning het gevaar beperken?

Uiteraard zijn er de standaarddingen, zoals het plaatsen van rookmelders, deuren monteren die gemakkelijk open kunnen, het vrijgehouden van trappen en gangen als vluchtwegen, ervoor zorgen dat brandkranen vrij zijn en dat er altijd een brandweerauto bij je huis kan komen. Dus geen volle oprit.

Als iéts gevaarlijk is, dan is het oud spinrag onder de kap. Minimaal één keer per jaar alles reinigen, is het minste dat je kunt doen. Zorg er ook voor dat je gsm in de nacht een volle batterij heeft. Als de stroom uitvalt, kun je niet meer bellen met de vaste lijn.

Verreweg de beste maatregel is het aanbrengen van een schroefdak. Mulder heeft zo’n dak. Niet meer het riet rechtstreeks op de sporen aanbrengen, zoals vroeger, maar werken met een dikke plaat van 18 millimeter tussen de sporen en het riet.

Lees ook: