112

Woonboerderij aan Gemeenteweg naast ijsbaan van Russcher ingestort

“Volgens de eigenaar was de kap goed gestut en kon de wind er niet onder komen. De constructie begaf het doordat een houten draagbalk binnenin de constructie knapte. Hierdoor kwam het hele dak naar beneden. Er wordt nu gekeken hoe en of de gebroken draagbalk vervangen kan worden”, aldus RTV Oost.

Gisteren op Bevrijdingsdag 5 mei 2015 is er aan de Gemeenteweg dicht bij de Muldersweg een rieten kap van een woonboerderij ingestort. Er was een grondige verbouwing gaande. De boerderij is oorspronkelijk gebouwd begin 1900. Het is de bedoeling dat het gebouw in originele staat wordt hersteld. De schade is groot.

Er was juist die dag nog met man en macht gewerkt aan deze verbouwing. Op een nationale feestdag zijn veel bedrijven gesloten, en is er daarom meer ‘personeel’ beschikbaar. Het was de bedoeling om de rieten kap te behouden. Alle muren mochten worden gesloopt, evenals de voormuur. Dat was inmiddels ook gebeurd, het dak gestut. In de woonboerderij komt een jong stel.

De rieten kap met al het houtwerk en gebinten en meerdere ondersteunende balken stond op stevige ondergrond. De laatste werker was even eerder nog ter plaatse bezig geweest. De constructie was echter niet bestand tegen de zijwaartse druk van de harde wind en stortte krakend in. Bijgaand een impressie, we danken de buurtbewoner ook vanaf deze plaats voor de informatie.

Op dezelfde dag is door het natuurgeweld nog een woning verwoest, maar daarover zullen we later berichten.