112

Dode en gewonden na treinbotsing op overweg in Dalfsen

Een passagierstrein van de Arriva is dinsdag 23 februari aan het Lageveld in Dalfsen op een hoogwerker gebotst. De machinist kwam hierbij om het leven.

De hulpdiensten rukten massaal uit. De situatie werd al snel opgeschaald naar GRIP 2. én traumaheli is ter plaatse en een tweede was onderweg. Twee gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het treinvervoer tussen Zwolle en Ommen is volledig stilgevallen. Arriva en Syntus zetten bussen in voor gestrande reizigers.

Burgemeester Han Noten heeft om 12:00 een persconferentie in het gemeentehuis van Dalfsen gegeven. De burgemeester zegt dat er waarschijnlijk een inschattingsfout is gemaakt: “Het is echt tragisch”. Het gaat enkele dagen duren voordat het spoor weer vrij is.

Een buurtbewoonster zegt dat een hoogwerker op rupsbanden het spoor wilde oversteken bij een bewaakte overweg. De hoogwerker wachtte tot er een trein voorbijkwam, omdat hij zeer langzaam rijdt, en begon daarna aan de oversteek. Toen de hoogwerker halverwege was, kwam er een trein aan van de andere kant.

Er zaten tien tot vijftien passagiers in de trein. De trein is ontspoord en de voorkant van de trein is volledig weggeslagen. De hoogwerker ligt in stukken uiteen. Er ligt één treinstel bestaande uit vier ‘bakken’ of rijtuigen naast de baan op de kant in het weiland.

De trein reed vol tegen de hoogwerker aan. Gert Geissler, eigenaar van café-restaurant Madrid: `De hoogwerker was vast komen te zitten op de spoorovergang. De kraanmachinist was aan het werk bij een boer. De kraanmachinist is volledig over zijn toeren.` De bestuurder van de hoogwerker kon er op tijd vanaf springen.

De man met een hoogwerker van een Barnevelds verhuurbedrijf was bomen aan het rooien. Afgelopen donderdag zijn de groepen 2 en 4 van de Maarten Lutherschool in Punthorst met deze trein mee geweest als een korte excursie in het kader van projectweek.

Lees ook:

Dossier:
Cookieinstellingen