Timelapse van zonsondergang en maansverduistering

Na de zonsondergang in het noordwesten, kwam in het zuidoosten de verduisterde maan op. Het zwakke schijnsel van de verduisterde maan was eerst bijna niet te zien door wat sluierbewolking. Alengskens werd deze beter zichtbaar.

Bovenstaande een zogeheten time-lapse, een video van foto’s met telkens een tussentijd van een halve minuut. Voor de gelegenheid is er bijpassende muziek onder gemonteerd: Psalm 8 in de berijming van 1773, tot nog toe de meest gebruikte psalmberijming in Staphorst.

Aan de avondhemel waren tevens meerdere planeten te zien. Saturnus, Mars, Jupiter en eerder Venus als heldere avondster in het westen. Planeten worden ook wel dwaalsterren genoemd. Ze hebben altijd weer een andere positie aan het firmament, dit in tegenstelling tot de ‘vaste’ sterren.

Mars was zichtbaar als een heldere, oranjerode ‘ster’ in het sterrenbeeld Steenbok, op enige afstand onder de maan. Om 23.14 uur weerkaatsten de eerste rechtstreekse zonnestralen weer vanaf de maan richting aarde. Daarna duurde het enkele uren voordat het weer de gewone maandelijkse volle maan was.

Lees ook: