Eethuisje Sniedertie met de grond gelijk gemaakt

Twaalf jaar geleden werden er al volop plannen gemaakt, ook in de tussenliggende jaren kwam het om de paar jaar weer in het nieuws. Maar nu is het pand met een veelbewogen geschiedenis verdwenen.

Op 1 oktober 2018 werden de dakpannen er al afgehaald. Het zijn ouderwetse Friese dakpannen waarvan een deel geglazuurd. Jan Mulder zag daar wel brood in. Ook de stenen van de voor- en zijmuren konden op belangstelling rekenen. Henk Jansen van Bouwbedrijf Jansen kwam hiervoor langs.

Kraanmachinist Arie Tiemens van aannemer en sloopbedrijf Mussche gaat met zijn knijpbak omzichtig te werk. Toch worden twee bouwhekken aan de westzijde verkreukeld door de zijwaarts vallende zijmuren. Gisteren is een start gemaakt, vandaag is de rest van het bouwwerk platgegooid. Allemaal nog net in oktober 2018.

Een oude buurvrouw staat vanuit haar woning met gemengde gevoelens toe te kijken. Ze heeft altijd in deze buurt gewoond. Ze heeft de bloei van het veevoederbedrijf meegemaakt en de overlast hiervan ervaren die het propvolle terrein aan de buren gaf. Daarna heeft ze de teloorgang gezien. Het vervulde haar met weemoed.

Op de vrijgekomende grond komen vijf nieuwe woningen. Twee onder een nieuw te bouwen dwarskap in dezelfde stijl. Daaraan vastgeplakt komt één mantelzorgwoning. Dit is nummer 121. Daarachter stond vroeger nog huisnummer, dat wordt ‘herbouwd’. 123 wordt een nieuwe woning in boerderij-model met een woning voor en achter.

Belangstellenden kunnen zich melden bij Boertjes Makelaardij, aan wie het bouwbedrijf de verkoop van de woningen heeft opgedragen. In week 48 komt de begane grond vloer al. En in week 12 (de tweede helft van maart 2019) komt de kap erop, volgens de planning van gebroeders De Ruiter uit IJsselmuiden.

De uitweg voor de nieuwe woningen is de steeg aan de oostkant. De ene woning aan de westkant krijgt een eigen inrit op eigen terrein. De ontsluiting van de woningen zorgde bij de buren aan weerszijden voor de nodige onrust. De beschikbare parkeerruimte baart ze nog wel de nodige zorgen, maar men is overwegend positief over de invulling.

Het gemeentebestuur wilde de originele, zo karakteristieke voorgevel eigenlijk behouden, maar de tand des tijds heeft dat verhinderd. Het pand was te zeer vervallen om er nog iets van te behouden. Ook de huidige bosschages en opgeschoten bomen verdwijnen. Het wordt heel even een kale vlakte. Maar niet voor lang…

Lees ook:

Reacties

gallery
34004
Sniedertie met de grond gelijk gemaakt
Twaalf jaar geleden werden er al volop plannen gemaakt, ook in de tussenliggende jaren kwam
https://staphorst.nieuws.nl/tech/34004/eethuisje-sniedertie-grond-gelijk-gemaakt/
2018-10-30T16:26:47+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2018/10/30160704/DSCN3155.jpg
boertjes, bouwen, wonen
Tech, Video's