Rien Morsink is een grootse maar bescheiden vechtjas

Rien Morsink (69) Harm Massee (68) zoon Klaas Morsink (46)
Foto: Eelco Kuiken

Hij is geen Arnold Schwarzenegger, maar als het moet, schakelt hij hem uit en dat ook nog eens met beide handen op zijn rug gebonden. Een van de grootste maar bescheiden vechtjassen van Nederland woont in Staphorst.

Rien Morsink (69) kreeg zaterdagmiddag van grootmeester Harm Massee (68) de oorkondes uitgereikt die horen bij karateka 4e dan. Dat gebeurde tijdens een barbecue die karatevereniging Wadu Ryu hield bij zwembad de Broene ‘eugte. Behalve het feit dat sensei Morsink zijn 4e dan kreeg, werd ook het 25-jarige bestaan van de vereniging gevierd.

Rien en zijn zoon Klaas (46) die 2e dan heeft, begonnen een kwart eeuw geleden met Wadu Ryu, een karateschool in Staphorst. Er zijn nu veertig leden uit de hele regio die elke donderdagavond trainen in de sporthal. Vader en zoon groeiden uit tot karateboegbeelden in de regio en in Nederland.

Grootmeester Massee uit Amsterdam die de oorkondes uitreikte en tevens Morsinks bijdrage aan karate in Nederland benadrukte, heeft overigens de 7e dan. In theorie kan je doorgroeien tot de 10e dan. Vanaf de 6e dan mag je de titel grootmeester, shihan, voeren. Rien en Klaas zijn beiden meester, sensei.

Feest dus, maar wel in alle bescheidenheid. Morsink was ook bondscoach van het Nederlandse team en samen met zijn zoon reisde hij de hele wereld over om overal deel te nemen aan toernooien. Allemaal op de achtergrond.

Morsink en Klaas staan niet bij deuren van nachtclubs. ‘Karate is een sport van het totale lichaam, maar vooral ook van de geest. Discipline, zelfbeheersing en het bundelen van energie op het juiste moment, daar gaat het om’, zegt Morsink. ‘Bij deuren staan besmet de sport.’

Beide heren zijn op de donderdagavond in de sporthal te vinden om les te geven. Iedereen mag vrijblijvend komen.

Lees ook: