Veiligheidsregio schenkt rookmelders aan voedselbanken

29 okt 2020, 14:39 Regionaal
voedselbank raalte eo
Veiligheidsregio IJsselland

In de laatste week van de Nationale Brandpreventieweken heeft Veiligheidsregio IJsselland 500 rookmelders gedoneerd aan IJssellandse voedselbanken die ze toevoegden aan de voedselpakketten. Om er samen voor te zorgen dat nog meer mensen een goede rookmelder in huis hebben.

“Iedereen moet veilig kunnen wonen. Door rookmelders via de voedselbanken uit te reiken, bereiken we mogelijk weer een nieuwe doelgroep. Met deze mooie actie proberen we veilig wonen voor iedereen binnen bereik te brengen.” aldus Erica van Lente, burgemeester van Dalfsen en binnen Veiligheidsregio IJsselland bestuurlijk aanspreekpunt voor het programma ‘Veilig Leven’.

Foto boven: William van Nieuwenhuijsen van Veiligheidsregio IJsselland overhandigt de rookmelders aan Frans Rouwenhoff, voorzitter van Voedselbank Raalte e.o. Frans: “Na inventarisatie onder de 170 cliënten bleek, dat 40 huishoudens niet over een rookmelder beschikte. William heeft daarom 40 rookmelders aan mij overhandigd. Een mooi initiatief van Veiligheidsregio IJsselland.”

Foto onder: Roel Koning van Veiligheidsregio IJsselland overhandigt de rookmelders aan Ilsemary Bruins, secretaris/coördinator bij Stichting Voedselbank Steenwijkerland. Ilsemary: “Ik heb voor de klanten van onze voedselbank rookmelders ontvangen. Super dat Veiligheidsregio IJsselland dit initiatief heeft genomen.” Ook de voedselbanken van Dalfsen/Nieuwleusen, Deventer, Hardenberg-Ommen, Kampen, Zwartewaterland en Zwolle kregen rookmelders.

stichting voedselbank steenwijkerland e1603978315902

Zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Tijdens de Nationale Brandpreventieweken vraagt de brandweer aandacht voor het plaatsen van rookmelders. Rook is giftig en zelfs dodelijk. Binnen drie minuten kan er al een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Vroege ontdekking van brand door een rookmelder is daarom van levensbelang, want die drie minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen.

Ieder jaar in oktober zijn de Nationale Brandpreventieweken. Dit jaar staat de campagne ‘Rookmelders redden levens’. Deze campagne heeft als doel om het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken. Vanaf 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht om op elke verdieping een rookmelder te plaatsen.

Lees ook: `Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer en alarmeer`