Medisch spoedtransport over veengebied Staphorsterveld

De drone waarmee gevlogen gaat worden tussen Zwolle en Meppel
Foto: Isala Zwolle

Isala gaat testvluchten met een drone uitvoeren voor medische spoedtransporten tussen Zwolle en Meppel. Transport met een drone is sneller, veiliger en schoner dan via de weg. Het moet bijdragen aan het ondersteunen van de juiste zorg op de juiste plek. Het is voor het eerst in Nederland dat een medische drone over een lange afstand vliegt boven dunbevolkt gebied.

Er wordt alleen tijdens werkdagen gevlogen in de buurt van Isala locatie Meppel naar Zwolle, waarbij geland wordt in een weiland ten noorden van Zwolle. Er wordt gevlogen over dun bevolkt, agrarisch gebied over een afstand van 15 kilometer. Het laatste deel van het traject naar het ziekenhuis in Zwolle ligt in bebouwd gebied en wordt in een later stadium uitgevoerd. De vluchten dienen vooral om belangrijke informatie te verzamelen voor doorontwikkeling van deze dienstverlening voor de medische sector.

De drone vliegt niet over huizen of boerderijen en is uitgerust met diverse systemen waardoor de veiligheid op de grond en in het luchtruim gewaarborgd blijft. De drone vliegt automatisch, maar wel wordt een vlucht gemonitord. Op elk moment kan de controle van de drone worden overgenomen. Het luchtruim wordt bij testvluchten tijdelijk gesloten voor ander vliegverkeer. Bij slecht weer wordt niet gevlogen. Tijdens deze vluchten worden er nog geen medische goederen vervoerd.

De ontwikkeling rondom de inzet van drones voor medisch transport is in volle gang. Met het initiatief Medical Drone Service onderzoeken ANWB, PostNL samen met medische partners Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe en technologiepartners Avy en KPN de inzet van drones bij het vervoer van medische spoedzendingen, zoals bloed, medicijnen en diagnostische monsters, naar patiënten en zorglocaties. De snelheid van dronetransport moet de zorg en service naar de patiënt verbeteren.

De speciaal door Avy ontwikkelde drone – met een spanwijdte van 2,4 meter – wordt op afstand bestuurd door een piloot op de grond via het mobiele netwerk van KPN. De ANWB, die ook de traumahelikopters en ambulancehelikopter vliegt, voert de vliegoperatie uit. De drone stijgt verticaal op en zet de vlucht horizontaal voort. Hij vliegt op een hoogte van ongeveer 100 meter met een snelheid van 75 km/uur. Een vlucht tussen Meppel en Zwolle duurt 15 tot 20 minuten. De drone is elektrisch aangedreven en geluidsarm.

De inzet van medische drones sluit aan bij de ambitie van Isala om de zorg continue te verbeteren. Bij een bloedafname in Meppel kan een lijndienst per drone het bloed snel naar het lab in Zwolle vervoeren om te onderzoeken. Meer complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken concentreren op één locatie kan ook efficiënter zijn.Tot medio 2021 worden er delen van het beoogde traject Meppel-Zwolle getest. Voor deze testvluchten zijn ontheffingen verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Onderzocht wordt hoe drones kunnen worden ingezet voor medisch transport op grote schaal. Na deze testvluchten volgt een evaluatie en wordt verder bekeken hoe de ziekenhuizen en andere zorginstellingen hier op kunnen aansluiten. In een eerder stadium is het vliegen met de drone boven onbewoond gebied al uitvoerig getest. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden.

Lees ook: Heteluchtballonnenfestijn in Staphorst daverend succes