Directeur Wim Akster in Malawi in de problemen geraakt

Charles Paundedi, Wim Akster en Clement Gopanikufa op het vliegveld van Blantyre in mei 2019.
Foto: Archief Staphorst Nieuws

Het bestuur van Stichting Timotheos in Nederland werd volkomen verrast door het bericht dat J.W. Akster in Malawi op non-actief is gesteld. De reden is dat door de Malawische justitie  een onderzoek tegen hem is ingesteld, en hij meegenomen is door de politie.

Er is nog erg veel onduidelijkheid wat er precies gaande is. Ds. H. Lassche, voorzitter van de stichting Timotheos: “We zijn nog niet goed op de hoogte van alle details van de beschuldiging. Op dit moment kunnen we de gevolgen hiervan nog niet overzien. We proberen via de beschikbare communicatiemiddelen zo goed mogelijk te overleggen met het bestuur ter plaatse en hen, waar nodig, te ondersteunen.”

Het Nederlandse bestuur is op woensdag op de hoogte gesteld door Clement Gopanikufa, secretaris van de Timotheos Foundation, dus pas na de arrestatie. Voordien is er geen enkel signaal geweest van ongeregeldheden, bevestigde woordvoerder ds. H. Lassche desgevraagd. Het bestuur zegt toe volledig mee te werken aan het onderzoek en treft maatregelen om de continuïteit van de projecten te waarborgen.

De stichting heeft naast Wim Akster nog twee veldwerkers gedetacheerd aan de Timotheos Foundation. Dat zijn Thera Verdouw en Bep Klok. Thera Verdouw is door ons niet gevraagd om een reactie omdat ze momenteel in Nederland is. De reactie van Bep Klok vanuit Malawi was: “Helaas kan en mag ik geen enkel commentaar geven”.

Omdat Akster in voorlopige hechtenis zit in Blantyre, de hoofdstad van Zuid-Malawi, kan hij zijn werk als ‘directeur financiën en fondsenwerving’ niet meer uitoefenen. De functie die hij vanaf september 2011 tot nu toe vervulde. Er wordt naarstig gezocht naar een vervanger. Door de lock-down vanwege de corona-crisis zoeken ze nu ad-interim iemand die daar al verblijft die het geld daar tijdelijk gaat beheren.

In deze functie is die persoon verantwoordelijk voor alle aankopen, fondsenwerving en uitgaven van de organisatie. Ook verantwoordelijk voor de onderwijsprojecten in Timotheos Foundation, zoals beurs, kinderdagverblijfprogramma.  Charles Paundedi is momenteel programma-directeur van Timotheos. Dit deed hij in nauwe samenwerking met Wim Akster als financieel directeur.

Wim Akster’s voorlopig laatste bericht vanuit het warme land in het zuiden van het enorme Afrikaanse continent luidde als volgt: “Malawi gaat op stilstand. Vanaf komend weekend drie weken lock down. Covid19.”. Hij is ook niet meer bereikbaar via telefoon of digitale media. Voor hem dus een dubbele lock-down. Hij heeft inmiddels wel een keer telefonisch contact gehad met familie in Nederland.

In Malawi is geen Nederlandse ambassade, maar alleen een consulaat wat vooral economische belangen behartigt. Wel is in het land ‘uiteraard’ een Engelse ambassade.  Malawi is op 6 juli 1964 als onafhankelijke staat ontstaan uit het Britse protectoraat Nyasaland (sinds 1907. Malawi kwam in 1891 onder Brits koloniaal bestuur. In het buurland Zambia is wel een Nederlandse ambassade.

Lees ook: Malawianen van Timotheos op bezoek in Staphorst