Nationaal Hitteplan vanaf dinsdag 30 juni 2015 van kracht

Dinsdag 30 juni wordt het Nationaal Hitteplan actief in het hele land. Als onderdeel van het Nationaal Hitteplan adviseert GGD IJsselland (zorg)instelling in de regio hun hitteprotocol te gebruiken.

Verder geldt voor iedereen alert te zijn op verbranding van de huid door UV-straling van de zon, want met waarden boven de 7 is de zonkracht de komende dagen hoog.

Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Vooral ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen. Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

Aanhoudende hitte
Tot en met zaterdag is het overwegend zonnig en warm met slechts een kleine kans op een bui en  temperaturen oplopend tot ongeveer 36 graden op zaterdag. Ook ‘s avonds en ‘s nachts blijft het warm en komt de temperatuur nauwelijks onder de 20 graden. Later deze week wordt ook smog door ozon verwacht.

Klachten bij hitte
Warm weer geeft vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Daarnaast kunnen huidproblemen ontstaan zoals jeuk en huiduitslag. Vanwege de hoge temperaturen is extra aandacht bij evenementen gewenst.

Maatregelen bij hitte
Bij hitte is het belangrijk dat men voldoende drinkt. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.

Meer informatie
Op de informatiekaart ‘Wat moet u doen als het warm wordt’ staat advies hoe gezondheidsrisico’s voorkomen kunnen worden. Voor nog meer informatie over hitte en gezondheid kunt u contact opnemen met de afdeling Milieu en Gezondheid van GGD IJsselland via telefoonnummer 0900 – 277 77 77 (lokaal tarief) of e-mail [email protected].

Wat_moet_u_doen_als_het_warm_wordt

Lees ook: