Eddy van Hijum in CDA campagnebus door Staphorst

Op vrijdagmiddag 1 maart toerde nummer 1 van lijst 1 door Staphorst. Gedeputeerde Eddy van Hijum werd hierbij naast enkele campagneteamleden vergezeld door lokale CDA-ers van de fractie en het bestuur.

Jacob Spiker, als plaatselijk boegbeeld. Op de verschillende stopplaatsen was een affiche met deze lokale CDA-kandidaat Jacob Spiker (nummer 13) bevestigd. Hij is het lokale gezicht van de CDA-campagne. Ook wethouder Krale was als kandidaat nummer 24 van de partij.

De nadruk van deze campagne tour van CDA Staphorst en CDA Overijssel  lag op bereikbaarheid met daarin de nadruk op openbaar vervoer. De CDA ‘Altijd in de Buurt Bus’ volgde daarom een heel stuk van de route van buslijn 40 vanaf Rouveen naar Staphorst langs verschillende bushaltes.

Om 15.00 uur ging het vanaf carpoolplaats De Lichtmis eerst naar de Klaas Kloosterweg in Rouveen voor een kort gesprek met melkveehouder Jan Dunnink over de noodzaak van glasvezel voor de digitale bereikbaarheid. Hij beschikt sinds begin januari over zo’n snelle verbinding.

Jan Dunnink prees zich gelukkig doordat hij nu ‘toevallig eens aan de eerste speen zat’. Hij riep de politici op om glasvezel als de eerstvolgende nutsvoorziening te laten bestempelen, zeker nu de koperdraad voor telefonie daardoor vervangen wordt.

Bij de halte Dekkersweg stonden toevallig twee al wat oudere mannen te wachten op de bus. Ze hadden zojuist een auto naar een autobedrijf gereden, en wilden met de bus terug. De ene kwam uit Stadskanaal en de andere uit Emmen en waren voor het eerst hier.

Streekbussen regelen is inderdaad een echte taak voor de provincie. “Het dillema is dat steeds minder mensen met de bus gaan… daar komt ‘ie aan”, zei Van Hijum. Bijna dreigde de bus aan de mannen voorbij te rijden. Gelukkig werd dat voorkomen.

Op de vierde etage van kantoor De Rollecate op bedrijventerrein De Esch werden de politici bijgepraat door de directie. De dichtstbijzijnde bushalte is daarvandaan ongeveer 1,5 kilometer verwijderd. ‘Dat is een fikse wandeling’ voor het personeel.

Enkele leden van de Jongerenraad waren bij de bushalte Gemeentehuis-Markt aan de Bergerslag samengekomen. Ook twee dames die de enquete ingevuld hadden. Wat ruimere tijden waarin de bussen nog rijden zijn gewenst. Het onderzoeksrapport werd overhandigd.

Tot slot ging de reis naar de oude en wellicht toekomstige stationslocatie, of eigenlijk er pal tegenover. Bij Café Spoorzicht werd tegen 16.30 uur afgesloten met een netwerkborrel met studenten en ondernemers. Daar dook ook burgemeester Segers nog even op.

Lees ook: CDA-Kamerlid Maurits von Martels bezoekt boerenbedrijf