Meezoeken naar de verhalen uit het Sallandse landschap

Foto: Willem Heijdeman

Het boeiende verhaal over de relatie tussen de mens en de ontwikkeling van het landschap in Overijssel willen Landschap Overijssel en de IJsselacademie met vrijwilligers gaan onderzoeken en vertellen. Te beginnen met het verhalenproject in Raalte.

Of je nu van de zandgronden in Twente komt of van het veen nabij Staphorst (Rouveen), of uit de oude polder Mastenbroek: De grond waar je geboren bent, het landschap waar je huis jarenlang heeft gestaan, bepaalt waar je je thuis voelt. Juist door de geschiedenis van het landschap te vertellen geef je context voor het heden.

Elke streek in Overijssel en vaak ook elk dorp of elke buurtschap heeft zijn eigen kenmerkende eigenheid. Deze eigenheid van het landschap vertelt de geschiedenis van de voorouders, maakt dat men zich thuis voelt en er graag is om te wandelen en te fietsen.

Voor het ophalen van deze verhalen zoeken Landschap Overijssel en de IJsselacademie vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in en nieuwsgierig naar de verhalen uit ons landschap. Daarvoor organiseren ze een cursus die bestaat uit drie avonden waarin zowel wordt ingegaan op de Overijsselse landschapsontwikkeling als op het interviewen en optekenen.

De IJsselacademie heeft ruime ervaring met het ophalen van historische informatie en Landschap Overijssel heeft dit jaar een erfgoedvisie geschreven. In deze erfgoedvisie worden twee instrumenten gebruikt die op eenvoudige en herkenbare wijze weergeven hoe de ontwikkeling van een type landschap zich door de eeuwen ontwikkelt door de invloed van de mens tot het huidige landschap.

Daarnaast worden oude dorpsgebieden waarbinnen mensen zich vroeger met elkaar verbonden voelden weer inzichtelijk gemaakt, waarin je vaak bouwland, weiland en hooiland en een droge plek om te wonen terugvindt. Elk dorp had zo zijn eigen deelgebieden met eigen namen. Oudere bewoners van een gebied weten vaak nog haarfijn waar de grenzen van het dorp en de eigen deelgebieden liepen.

Mensen die geïnteresseerd zijn om vrijwilliger te worden kunnen zich op de website aanmelden als Erfgoedonderzoeker. Bijvoorbeeld voor het verhalenproject in Raalte, over de relatie tussen Plaskerk met de bijzondere fresco’s, adel en de ontwikkeling van het Boeteler- en Heeterveld, zoeken ze vrijwilligers die het leuk vinden inwoners te interviewen en deze verhalen op te schrijven.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen