Urk koploper grote huishoudens, Staphorst goede tweede

Foto: Eric Ward - Flickr CC BY-SA 2.0

Urk staat met kop en schouders bovenaan de lijst van grote huishoudens. In bijna 28 procent van de particuliere huishoudens op Urk wonen 5 personen of meer.

Gemeente Staphorst staat op de tweede plaats met een aandeel van een kleine 19 procent. Hierna volgen de gemeenten Molenwaard, Rijssen-Holten, Barneveld, Neder-Betuwe en Zwartewaterland. In deze vijf gemeenten ligt aandeel grote huishoudens tussen de 13 en 14 procent. Dit is gemiddeld in ons land 5 procent.

Naar verhouding komen grote huishoudens het minst voor in de gemeente Groningen en zeven gemeenten in Limburg (Vaals, Maastricht, Kerkrade, Heerlen, Landgraaf, Brunssum en Valkenburg aan de Geul). In deze gemeenten wonen in minder dan 2,7 procent van de particuliere huishoudens, 5 personen of meer.

In de gemeente Groningen heeft dit te maken met veel kleine huishoudens (studenten) en in de Limburgse gemeenten speelt vergrijzing een dominante rol. In gemeenten met relatief veel grote huishoudens krijgen vrouwen gemiddeld meer kinderen en is het aandeel van eenpersoonshuishoudens juist relatief gering.

Lees ook: