Allesomvattend boek over Staphorster streeksieraden

Foto: Eelco Kuiken

Oud-beheerder van Museum Staphorst, Dirk Kok, werkt aan een allesomvattend boek over Staphorster streeksieraden. Volgend jaar april, als het museum een nieuwe expositie opent over leven en werken van wijlen zilversmid Freddy Drost, presenteert Kok zijn nieuwste boek.

Kok schreef al negen boeken over de kleurrijke gemeente Staphorst. Ze gingen over de meest uiteenlopende onderwerpen als rouw en trouw en natuurlijk de klederdracht. Hij was 29 jaar beheerder van de Museumboerderij, thans Museum Staphorst. De kennis van de geboren en getogen Rouvener over gebruiken, kleding, tradities en religieuze eigenaardigheden van de gemeente, is ongeëvenaard. Nu dus een boek over allerhande streeksieraden, gebruikt in de Staphorster klederdracht door de jaren heen.

Kok is al sinds 1993 bezig met een allesomvattende speurtocht naar de smeden, hun werk, hun werkwijze, de producten en de kopers. Wanneer kocht je sieraden? Wie kochten het? Waarom en wat wilden dragers ermee zeggen? “Het boek bevat unieke en ook nieuwe informatie en mooi beeldmateriaal”, zegt Kok, naast kenner van Staphorst ook begenadigd fotograaf. Tussen al zijn andere boeken en fotoboeken over Staphorst door en het werk voor de Museumboerderij, hield de Rouvener zich bezig met de streeksieraden. Hij dook zo diep in zijn project dat hij zelfs een cursus edelsmeden volgde en nu ook zelf sieraden kan maken. “Puur voor de hobby, zeker niet voor commerciële doeleinden”, zegt Kok.

Diverse zilversmeden passeren de revue. Een van de eerste was de heer Kluin uit Meppel die tussen 1895 en 1910 veel voor de Staphorster dracht betekende, maar ook Berend Brand, aanvankelijk gewoon ‘boerensmid’, maakte net na de oorlog prachtig zilverwerk. Brand was een groot talent. Er is nog volop zilverwerk van hem in omloop. Hij stopte er begin jaren vijftig mee, naar verluidt omdat de meest bekende smid, Freddy Drost, niet zat te wachten op concurrentie uit eigen dorp.

De allerbekendste zilversmid in Staphorst was Freddy Drost die vorig jaar op 86-jarige leeftijd overleed na een leven lang zilverwerk voor de streekdracht te hebben gemaakt. Hij was vooral bekend om zijn magnifieke oorijzers, waarvan hij er 2400 maakte in zijn leven. In 2011 stopte hij. De gemeente Staphorst nam zijn werkplaats en gereedschap over. Een deel daarvan maakt deel uit van de vaste collectie van Museum Staphorst.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen