Oud-notaris Van der Velde (95) overleden in Apeldoorn

De Notariswoning in maart 1965
De Notariswoning in maart 1965
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

A. van der Velde, oud-notaris in de gemeente Staphorst is op 21 december 2016 op 95-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Apeldoorn. Hij was al enige tijd ziek.

…en niet vergeten, de solidariteit

Hij werd geboren in Amsterdam op 27 januari 1921 en laat een vrouw,  vier kinderen en acht kleinkinderen achter: “Na een lang, bewogen en mooi leven, waarin hij veel betekende voor de mensen om hem heen, is overleden mijn lieve man, onze lieve vader en opa: Antoon (Ton) van der Velde”, zo luidt de tekst van de rouwadvertentie met daarop zijn officiele rode lakzegel. Hier het bericht met de mogelijkheid om een condoleance achter te laten.

Van der Velde is van 1 december 1965 tot en met 31 januari 1986 notaris geweest in de gemeente Staphorst als opvolger van H.G. Fledderus. Hij woonde en werkte in het ‘witte huis’ van Staphorst. Dit huis is door zijn verre voorganger de heer F.A. Ebbinge Wubben in 1828 ter gelegenheid van zijn huwelijk gebouwd. Die was tegelijkertijd de eerste burgemeester van de gemeente Staphorst. Op onderstaande foto de boerderij Gemeenteweg 83 en rechts het koetshuis van de notariswoning in maart 1965.

De Notariswoning; een pand met gepleisterde lijstgevels, zonder verdieping onder een afgeknot pannengedekt schilddak. Met dakkapel, kleine klokkestoel in de middenas van de woning. Het geldt als ‘schaars voorbeeld van tweede helft 19e eeuwse woonhuis-architectuur in de van origine overwegend agarische nederzetting Staphorst’, aldus de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

Onder Van der Velde is het notariaat in 1978 verplaatst naar de Meestersweg 40 te Staphorst. Aan de overkant hiervan staat nog een klein gedeelte van het eens uitgestrekte notarisbosje. Dat adres is thans in gebruik als woonhuis, nadat zijn opvolger mr. H. A. W. Bouman begin 1996 een nieuw pand betrok aan de Achthoevenweg 12 te Staphorst. Hij bleef zelf wel wonen in het witte huis aan de Gemeenteweg.

Vanaf 1 januari 2005 tot op heden is mr. E. Ritsma notaris in de gemeente Staphorst.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen