Presentatie Van der Struijs en fietsmaat Johan Compagner

Foto: Compagner en Van der Struys

Voor een gezellig gevulde zaal in Museum Staphorst vertelde de Rouveense huisarts Gert Jan van der Struijs op maandagavond 14 december met veel enthousiasme over de Kenya Classic fietstocht.

Voor hem als afsluiting van zijn periode als huisarts in Rouveen. Werken hoeft niet meer na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Tijd voor andere zaken. Het team uit de gemeente Staphorst heeft tijdens de afscheidsreceptie van huisarts van der Struys gevraagd te doneren. Met hun hulp werd ruim € 13.000 opgehaald.

De fietstocht rond de Kilimanjaro, samen met fietsmaat Johan Compagner, en met nog 80 anderen die voor dit zelfde doel gingen fietsen. Ze waren de deal aangegaan: “Ik help je aan de finish”, had Johan had gezegd. ”Ik help je aan de start” had Gert Jan beloofd. Zes dagen fietsen. Een afstand van 400 km met hoogteverschillen en zwaarte tot niveau vijf. Met GPS ondersteuning. Om geld te verzamelen voor projecten van Amref.

Zijn verhaal over de dagelijkse afstanden die afgelegd werden ondersteund door mooie foto’s. Veel kinderen langs de route die veelal uit rode aarde bestond, met witte pijlen als ze af moesten slaan, steenslag en stof, heel veel stof.. Kleine dorpjes. Op de wegen is het gevaarlijk, maar waar is het zo rustig fietsen als in Tanzania. Amref had de tocht, deels met een drone, op film vastgelegd. Masai mannen die hun springkunst toonden. Dan pas zie je het mooie landschap, de groetende kinderen. Met informatie over de projecten die door Amref waren opgezet en begeleid.

Overnachten in tentjes, met ter plekke geplaatst douchecabine waar een klein stroompje water uit kwam. Toiletten waarop moeilijk te zitten viel. Een goed verzorgd ontbijt, lunch- en avondmaaltijd. En ja, er waren lekke banden, het was soms zwaar en ook was de ORS nodig, geen tropen zonder diarree. Het ontmoeten van de lokale mensen. Ontdekken dat er respect is voor de ouderen: ”Hé, ga je met die oude man op stap? Goed naar luisteren”. Het deelnemen aan een kerkdienst waar je welkom bent. Maar ook waar je te horen krijgt: je gaat weg, maar je zegt niet wie je bent. En als je dat uitgelegd hebt krijg je de boodschap mee; doe de christenen in Nederland de groeten.

De Kenya Classic die afgelopen oktober is gehouden is een 7-daagse mountainbiketocht rond de Kilimanjaro in Tanzania en Kenia. In totaal zijn er 400 kilometers en 4000 hoogtemeters overwonnen. Onderweg waren er veel contactmomenten met de plaatselijke bevolking. De opbrengst van de sponsortocht is bestemd voor de AMREF Flying Doctors en in het bijzonder de moeder en kind zorg. Tijdens de tocht zijn er ook projecten bezocht onder andere een school met 900 kinderen en een water project. De totale opbrengst voor AMREF was € 525.000.

Lees ook:

Dossier:
Cookieinstellingen