Dodenherdenking 2022 met aandacht oorlog Oekraïne

Terwijl de stille tocht begeleid door twee tamboers met omfloerste trom het marktplein nadert begint de torenklok begint te beieren. Onderwijl de toegestroomde menigte zich opstelt nabij het oorlogsmonument, dartelen insecten in de lenteavondzon.

De aanwezige militairen gaan in de houding staan. Nadat de laatste tonen van het taptoesignaal zijn verstorven, slaat de klok acht slagen en valt de stilte. Twee minuten stilte en vervolgens het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus 1e en 6e couplet. Daarna een toespraak door burgemeester Jan ten Kate met aansluitend een bijdrage van mevrouw N. Blagodieieva, vluchteling uit Oekraïne.

Hierna worden kransen en bloemstukken gelegd door de burgemeester en leerlingen OBS De Berkenhorst, Stichting 4 mei Staphorst, Bond van Wapenbroeders, Leerlingen Willem de Zwijgerschool in het kader van het project Adopteer een Monument, Oranjevereniging Staphorst. Aansluitend liepen nabestaanden en overige belangstellenden langs het monument en legden ook bloemen.

Het publiek wat verder naar achteren staat kan het gebeuren volgen via een groot beeldscherm aan de begraafplaatskant van het marktplein. Beelden worden vanaf verschillende camerastandpunten getoond, uitgevoerd door Boessenkool Computers. Na twee keer zonder (in 2021 en 2020) was het er wer veel pulbiek, als in 2019.

De herdenking begon om met een bijeenkomst in Gereformeerde kerk ‘De Bron’ met medewerking van ds. R.A.I. van Ommen, de heer D. Biedemariam, afkomstig uit Eritrea en leerlingen van de OBS De Berkenhorst. De bijeenkomst is na te luisteren. Van 19.40 tot 19.55 uur is er een stille tocht vanaf de kerk naar het marktplein.

Lees ook: Dodenherdenking 2019 toespraken en kranslegging (foto’s/video)

Cookieinstellingen