Rondgang langs opengestelde adressen Monumentendag

Op zaterdag 11 september 2021 was het weer Open Monumentendag. Er waren diverse locaties te bezichtigen. De boerderij van de familie Brinkman aan de Oude Rijksweg 88 is te zien in het vorige bericht. In dit bericht de overige particuliere panden.

Van de boerderij van de familie Lier-Brakke, Gemeenteweg 337 is het achterhuis enkele jaren geleden omgebouwd naar een woonfunctie. Het voorhuis restaureert men naar een mooie Staphorster stijl. In het verleden is een nieuwe muur voor de oorspronkelijke gezet. Het bijzondere is dat deze muur inmiddels weer verwijderd is en de oude oorspronkelijke gevel gerestaureerd is tot zichtgevel vanaf de Gemeenteweg.

De familie Bloemert-Brinkman is aan de Heerenweg 5 in IJhorst begonnen aan het geheel restaureren van een grote boerderij met bijgebouwen, schuren en bakhuis. De restauratie is nog in de ruwbouwfase. Een heel stuk verderop (voorbij de kern van IJhorst, aan de Heerenweg 51), is een andere familie Bloemert bezig met de verbouw van het achterhuis, waarbij veel aandacht wordt geschonken aan duurzaamheid.

Drie voormalige boerderijen aan één steeg aan de Oude Rijksweg in Rouveen nabij het Groensland, de nummers 698, 691 en 693, waren alleen van de buitenkant te bezichtigen. De gehele steeg heeft in laatste twintig jaren een compleet nieuwe functie gekregen. Twee generaties terug was aan deze steeg alles gericht op boeren bedrijvigheid. De steeg is nu veranderd van boeren bedrijvigheid naar een woonfunctie.

Van het eerste huis vanaf de Oude Rijksweg is het achterhuis omgebouwd naar een woonfunctie. Van het tweede huis is het voorhuis gerestaureerd met een knipoog naar oudere tijden en het achterhuis is in de afbouwfase naar een modernere woning. Van het achterste huis aan de steeg is men het voorhuis aan het restaureren. Ook is aan de steeg een woning gebouwd met de regelgeving van het open plekken beleid.

Lees ook: Boerderij Brinkman benoemd als Monument van het Jaar 2021

Cookieinstellingen