Wethouder Lucas Mulder opent volière met vreemde vogels

Deelnemers en vrijwilligers hebben er bijna een jaar lang aan gewerkt. De nieuwe doorloop-volière ‘Terra Australis’ van Kinderboerderij Samenzó van de Stichting Adullam gehandicaptenzorg. Op woensdag 23 oktober 2019 werd deze rond half twaalf geopend door wethouder Lucas Mulder.

Wethouder Lucas Mulder: “De opening van een volière? Dat klinkt niet goed, dan zijn de vogels gevlogen”. Maar er was nog geen vogel te zien, hij zag overigens meteen al wel allemaal ‘vreemde vogels’. De gevleugelde bewoners zaten eerst nog opgesloten in een groot nachthok in de nog veel grotere tentvormige kooi. Een sluis biedt toegang tot deze gloednieuwe doorloop-volière. De misschien nog slapende vogels werden eerst gewekt met getrommel in houten nestkasten. Daarna met geschal door plastic trompetten met fluitjes. Door middel van een ring aan een touw via katrollen werden de schuiven van het nachthok opgetrokken… De wethouder nam de tijd om de hele dierentuin te bekijken en met diverse deelnemers een praatje te maken. Wethouder Mulder: ‘De gemeente heeft maar een kleine rol gespeeld’.

Dick den Besten is vanaf de start 12 jaar geleden bij de dierenweide betrokken. Hij heeft eerder 23 jaar bij Apenheul gewerkt als dierenverzorger. Toen stonden de dieren centraal, nu de mensen. Zijn 87-jarige moeder was ook bij de opening aanwezig. Architect Klaas Huls was bij de bouw betrokken en sprak een kort woord. Al bij de opzet van Samenzó was er een vierkante volière ingetekend. Het oorspronkelijke ontwerp is grondig aangepast naar een veelhoekige hoge doorloop-volière. Van de te overwinnen problemen was de financiële nog de grootste. De schuine buis vergde wat specifiek laswerk, uitgevoerd door Klaas Bloemert, met name de houder voor de netten. Om de holle buis te vrijwaren tegen invallende regen is een roestvrijstalen pan uit de ‘eigen’ kringloopwinkel de Horstenaar bovenop geplaatst.

In de volière vliegt en woont een grote groep van 140 groene Australische grasparkieten. De grasparkiet behoort tot de papegaaiachtigen en komt in het wild in grote zwermen in Australië voor. Ruim 150 jaar geleden werd de grasparkiet in Europa ingevoerd. Ze worden gehouden in een kooi of volière. Als grasparkieten alleen in een kooi worden gehouden, hebben ze veel aandacht nodig. Het zijn echte groepsdieren en daarom is het beter om er twee of meer te houden, bij voorkeur een even aantal. Grasparkieten zijn vrolijke, ondernemende vogels die erg tam kunnen worden, vooral als ze van jongs af aan met mensen in aanraking zijn geweest. Sommige grasparkieten kunnen praten, de meeste doen dat echter niet. Naast de grasparkieten zijn er ook wallaby’s en hoenderganzen uit Australië te bewonderen.

De kinderboerderij is opgezet voor deelnemers en ook gemaakt voor het publiek. De dieren hebben echter hun eigen menu en krijgen geselecteerd voer. Een bord bij de ingang waarschuwt: “Met ingang van 2019 mogen alleen de kippen nog gevoerd worden, geiten en schapen en alle andere dieren kunnen ziek worden van brood of ander meegebracht voedsel. Alle herkauwers maar ook veel andere dieren hebben zeer vezelrijk voedsel nodig, terwijl brood veel zetmeel bevat en darmstoornissen veroorzaakt. Niet voederen dus!”. Het jaarthema is ‘Parkieten en papegaaien’. De kinderboerderij is gevestig aan de Admiraal W. G. van Nesstraat 8a in Staphorst. De belangrijkste doelstelling is integratie en ontmoeting, een nuttige werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees ook: Open dag Samenzó 2019 met opening doorloop-volière

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen