Demonstratie blokdrukken in textielwinkel K.F. Vloedgraven

Honderd jaar geleden werden ze al gebruikt door de firma Palthe uit Almelo. In 1920 nam manufacturier Frans Vloedgraven ze over; allerlei soorten blokdrukstempels.

Achterkleinzoon Willem Bloemert geeft een demonstratie in de winkel van K.F. Vloedgraven aan de Gemeenteweg 101 (niet 107 zoals in aankondigingen vermeld). Met een verfroller rolt hij eerst op een stempelkussen de verf egaal uit. Een houten blok met vele staafjes en streepjes wordt er op geplaatst en licht bewogen. Op de vier hoeken van het blok zijn spijkertjes om de positie te bepalen en de druk te regelen. De eerste afdrukken geven een wat lichter resultaat. Het blokdrukken is eigenlijk stipwerk in het groot. De stempels worden niet meer nieuw gemaakt. De patronen zijn gemaakt van messing.

De stempels werden vanaf 1952 ook voor het blauwdrukken gebruikt na de overname van de inventaris van de firma Prinsen uit Boxtel. Bij blauwdrukken werd er een reserveringspap op witte katoenen doeken gedrukt. Daarna ging de doek meerdere keren in een indigobad. Tussendoor werden bepaalde elementen van de afdruk verwijderd met zwavelzuur waardoor deze lichter blauw werden. Zo waren er meer blauwtinten in dezelfde doek. De blauwe hoofddoeken om het zilveren oorijzer te beschermen werden met deze techniek gemaakt. De blauwdruk techniek is overgewaaid vanuit Nederlands-Indië.

Het blokdrukken is ook op de tweede Staphorstdag op 7 augustus in de winkel te zien. Op de derde Staphorstdag op 14 augustus staan ze wel op de braderie, maar dan zal het blokdrukken echter niet gedemonstreerd worden omdat in de buitenlucht de drukverf te snel opdroogt aan de verfijnde stempels.

Lees ook: Opening Staphorstdagen 2019 mini-markt en paardentram (video)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen