Aanleg glasvezel in waterrijk gebied lastiger dan verwacht

Foto: Sabine Braaksma - G&A Computers

Eind mei 2018 ging de schop de grond in en is de aanleg van glasvezel hier begonnen. Inmiddels ligt in verschillende gebieden de kabel er al volledig in, maar er zijn gebieden die nog aan de beurt komen.

G&A Computers, één van de lokale computerbedrijven, heeft hun reporter Sabine Braaksma erop uit gestuurd om meer te weten te komen over de actuele planning en werkzaamheden. De aannemer heeft onlangs besloten om de planning aan te passen. Onderstaand een samenvatting van haar bevindingen, voor het volledige bericht met meer foto’s, zie: Glasvezel Buitenaf: “Snel en betrouwbaar internet is onmisbaar”.

De Kop van Overijssel is een buitengebied wat wordt gekenmerkt door vele waterwegen en -keringen. Dit maakt dat de aanleg van glasvezel makkelijker is gezegd dan gedaan. Waar Glasvezel Buitenaf in andere gebieden alleen rekening moet houden met de elektriciteit en de water/gas leidingen, krijgen ze in dit gebied dus veel meer op hun dak. Uiteraard wordt er in de Kop van Overijssel ook gekeken naar water en gas, maar hier komt de natuur ook nog even om de hoek kijken.

Zo’n alternatieve route kost meer tijd en daarom is de planning onlangs aangepast. Geert Alsemgeest, projectleider van Glasvezel Buitenaf: “Om, ondanks de omstandigheden, zo goed mogelijk glasvezel te leggen moeten we waterwegen en/of -keringen doorkruisen of een alternatieve route nemen. We doen er nu wat langer over, maar we zijn blij dat de werkzaamheden gewoon door kunnen gaan”.

Om dit aan te leggen huurt de aannemer werknemers in die over het algemeen afkomstig zijn uit Oost-Europa. Deze mannen werken hard en maken lange dagen. Weer of geen weer. Er wordt veel in het werk gesteld om de overlast voor de burgers tot een minimum te beperken. Om deze hardwerkende mensen zo goed mogelijk te laten communiceren met bewoner of ondernemer, spreekt de voorman altijd Nederlands. Dat is wel zo gemakkelijk.

De meest gestelde vraag rondom dit onderwerp is: wanneer kan ik gebruik maken van mijn glasvezel aansluiting? Een logische maar moeilijke vraag. De Kop van Overijssel is nou eenmaal een ingewikkeld gebied. Daarnaast speelt het weer ook een grote rol. De winter staat voor de deur en zodra het echt gaat vriezen liggen de werkzaamheden stil. Graven in een bevroren grond kan namelijk niet.

Als alles volgens planning verloopt, zijn alle bewoners van Staphorst en Rouveen medio 2019 voorzien van glasvezel.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen