Uitleg over noodzaak en internetsnelheden Glasvezel

Foto: Harm Brand

Op de drukbezochte avond van ‘Glasvezel buitenaf’ in Staphorst werd nadere uitleg gegeven over het initiatief tot aanleg van een glasvezelnetwerk door Lars Visser en Hans ter Beek. De te betalen bedragen worden pas vanaf 1-1-2019 geindexeerd.

Het initiatief richt zich op die gebieden waar nu nog geen breedband is of toegang heeft tot coax kabel. Langs de streek, de Gemeenteweg en Oude Rijksweg in Staphorst en Rouveen, ligt geen Coax-kabel. Er wordt dus gekeken naar wat zich in de grond bevindt. En echt per individueel adres. ‘Basisregistraties Adressen en Gebouwen’ (BAG) van de gemeente is daarbij de leidraad.

Glasvezel buitenaf, deelgebied ‘Kop van Overijssel’ omvat vijf gemeenten. In dit hele gebied komt men hiermee tot circa 6800 aansluitbare adressen. De Stichting BB-Now (Breedband Buitengebied Noordwest-Overijssel) spant zich al jarenlang in om dit gerealiseerd te krijgen. Voor inwoning en A-woningen worden soms aansluitingen samen gebruikt. Daar zijn ook oplossingen voor.

Hans ter Beek uit Hengelo vertelde over nut en noodzaak. Een veelgehoorde tegenwerping is: ‘Ik heb het niet nodig, of nu nog niet nodig’. In 10 jaar tijd kan er veel veranderen. Wie heeft er een auto met navigatie? Flink wat vingers. Wie had er 10 jaar geleden navigatie… 20 jaar geleden? Niemand. Vervolgens haalde hij vanachter een roll-up banner een oude grijze draaischijftelefoon voor de dag.

Misschien kent u hem nog? Weet iemand nog wat dit is? Een enkeling uit de zaal aanwoordde; een T65. Hij vertelde daarna het verhaal van zijn moeder en oudere zus. `Mijn moeder was die niet nodig omdat ze niet zoveel belde`. Verderop in de straat woonde een familie waar ze zo nu en dan konden bellen. Dat werd anders toen haar dochter ging studeren. `Dan is een telefoon wel handig`. Zo kan dit dus snel veranderen.

De spreker inventariseerde welke internetsnelheden op dit moment gehaald werden. Het leek een beetje op een omgekeerde veiling. Verschillenden haalden nog redelijke snelheden, maar ook velen erg laag. Zeker die het verst van een wijkcentrale wonen.

Op het scherm werd een schema getoond met daarin glasvezel vergeleken met het oude telefoonnetwerk. Met de verschillende technieken ADSL(2) en VDSL(2) zijn daarmee op korte afstanden op dit moment nog  werkbare snelheden te halen.

Wordt de afstand langer, dan neemt de gehaalde snelheid drastisch af. Dit afgezet tegen de stijgende vraag naar bandbreedte in de nabije toekomst toont de urgentie aan. Bij glasvezel is er geen capaciteitsprobleem, de mogelijkheden daarvan zijn nog lang niet uitgeput.

Is het mobiele 4G of 5G netwerk geen goed alternatief?

De eerste vraag is of er voldoende dekking is in het buitengebied en of het wel geschikt is voor alle toepassingen. Bij draadloos is er een gedeelde capaciteit, zitten er tegelijkertijd meer op, dan neemt de snelheid navenant af. Het is gevoelig voor obstakels. De hogere snelheden zijn ook pas na 2025 beschikbaar, daarvoor zijn ook veel meer zendmasten noodzakelijk. En voor die masten is ook weer glasvezel nodig.

Glasvezel is stabiel en (super)snel.Glasvezel is tegenwoordig ook weer goed te repareren, mocht een kabel door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden beschadigd raken. Het is op zichzelf minder gevoelig voor storingen, en daardoor ook heel stabiel in de dienstverlening. Tot zover deel 2 van een drieluik over de avond in Staphorst.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen