Familie Gebben centraal tijdens Dodenherdenking 2017

Foto: Harm Brand

Na het zingen van het volkslied, werd het opnieuw stil op het marktplein. De burgemeester hield zijn toespraak, en vertelde onder meer over de beruchte hopman Blom, de baas van kamp Beugelen.

Door Marcel en Erwin Gebben, twee kleinzonen van grootvader Bertus Gebben werden de namen van de 44 plaatselijke gevallenen voorgelezen. Al deze namen staan ook vermeld op het monument. Ze namen beiden een deel voor hun rekening. Vader Hans Gebben (72) stond daarbij naast de burgervader van Staphorst. Ondertussen kwam de EHBO nog even in actie.

Hierna kwam de kranslegging door de burgemeester samen met een jongen en een meisje van de Prins Mauritsschool, Stichting 4 mei Staphorst. De Bond van Wapenbroeders dit jaar weer met gesproken commando’s. Directeur en leerlingen van de Koning Willem-Alexanderschool, en tot slot de Oranjevereniging Staphorst.

Na afloop tegen half negen was er gelegenheid om langs het monument te lopen en bloemen te leggen. Hans Gebben legde samen met enkele kleinkinderen een bloem bij het monument met daarop de naam van zijn vader L. M. Gebben (Bertus), die hem nooit zelf gezien en gekend heeft. Een emotioneel moment.

Lees ook:

Cookieinstellingen