Tweede dag Huttendorp Staphorst 2016 zeer warm

De hitte speelde diverse huttenbouwers en vrijwilligers parten, er werd veel water en ranja gedronken. De organisatie deelde zoute TUC-koekjes uit om het zweetzout aan te vullen. Bovenstaande fotoserie is van gisteren en vandaag.

Er zijn vandaag veel foto’s gemaakt van de bouwgroepjes staand of zittend voor, op of in hun eigen hut. Daarover verschijnt zo spoedig mogelijk een afzonderlijk bericht. Voormalig burgemeester Alssema is ook op deze tweede dag actief als bouwvrijwilliger. Van burgemeester tot timmerman. Tot in Afrika toe…

Ongeveer tien bouwlieden -onder meer van Authentiek Bouw uit Nieuwleusen- werkten stug door aan de ‘hut voor de verkoop’. Vanavond moet het onderkomen gereed zijn. Morgenvroeg wordt het verkocht aan de hoogste bieder. Mede-bouwer Jacob Huls is benieuwd waar het bouwwerk terecht zal komen.

Twee gebroeders Kloosterman (Arend-Jan en Hendrik-Jan) van het gelijknamige rietdekkersbedrijf voorzien ondertussen de erop te plaatsen kap van riet. Ze worden geholpen door mede-rietdekker Gerrit van Dijk en ‘leerling-rietdekker’ Nelis den Ouden.

Kloosterman sponsort als de rietspecialist ook het riet. Er wordt gebruikgemaakt van Chinees riet. De kwaliteit van het Nederlandse riet is in de afgelopen decennia hard achteruit gegaan door allerlei waterkering. Onderstaand een kort bedrijfsfilmpje met foto’s van vroeger.

Lees ook:

Dossier:
Cookieinstellingen