Dodenherdenking 2016 met een gedicht van H. Massier

Vanavond begon de dodenherdenking met een bijeenkomst in de Gereformeerde Kerk aan de Churchilllaan in Staphorst, gevolgd door een stille tocht naar het oorlogsmonument op het marktplein.

Er waren wat wijzigingen in het programma. Burgemeester Segers verving dominee Van Vreeswijk, wiens moeder overleden is. De heer Van Lenthe las het verhaal van de heer Gombert voor. De heer Gombert was afgereisd naar Suriname in verband met de geboorte van een kleinkind.

Burgemeester Segers mediteerde over Psalm 43. Ook vertelde hij verhalen over gevangenen die geëxecuteerd zouden worden. Die zongen vanuit hun cellen samen het Wilhelmus, en vervolgens psalm 43 vers 1 en 4. Verder over de Duitse verzetsheld Dietrich Bonhoeffer.

De toespraak van burgemeester Segers op het marktplein werd afgewisseld met het voorlezen van een gedicht door H. Massier (ook op video vastgelegd, naast de gebruikelijke rituelen). De burgemeester sprak onder meer over zijn collega in Rotterdam, de heer Aboutaleb.

Op 4 mei worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

De lokale omroep zond van 19 uur tot 20 uur ‘Staphorst in Oorlogstijd’ uit met verhalen uit de oorlog. Ook op de Algemene begraafplaats aan het Kerkplein in IJhorst en aan de Meidoornlaan in Rouveen is een herdenking. Hieronder beeld en geluid van vorig jaar (2015) op het marktplein in Staphorst.

Lees ook:

Dossier:
Cookieinstellingen