Driekleurig kalf verrast melkveehouder Henk van Boven

Foto: Artizzl / Peter Nefkens

De verbazing was dinsdag groot bij melkveehouder Henk van Boven uit Staphorst toen het pasgeboren kalf opgedroogd en schoongelikt en wel driekleurig bleek te zijn. De administratieve haarkleur nummer 16.

Dinsdagmiddag werd het kalf geboren, maar Henk van Boven had niets in de gaten. ‘Zo’n pasgeboren kalf is koud, nat, bloederig en slijmerig. Toen de koe het schoon likte, zag ik ineens dat er wat bijzonders aan de hand was. Drie kleuren, dat is wel heel apart.’ Verbazing werd verrassing en uiteindelijk ook omgezet in blijdschap. ‘Een lichtpuntje in deze moeilijke tijden’, verwijst Van Boven naar de problemen die veel melkveehouders hebben als gevolg van de lage melkprijs.

pn29072015 Driekleur kalf Staphorst4

‘Zwart, bruin en wit; ik heb dit nog nooit meegemaakt’, zegt van Boven een dag na de geboorte. ‘De moeder en de stier zijn allebei zwartbont, misschien dat er heel ver terug bij de moeder iets bruins in heeft gezeten.’ Voorzitter Dirk Endendijk van de FH Vereniging (Fries Hollands ras) geeft aan dat het inderdaad wel bijzonder is. ‘Net als met een drieling, dat maakt een boer misschien nooit of slechts eenmaal in zijn leven mee. Het komt wel eens voor dat een dier een rood vlekje heeft.’ Volgens hem kunnen er wel tien tot twintig generaties overheen gaan voordat zo’n rode vlek zich manifesteert.

Henk van Boven zocht wat meer informatie over driekleurige kalveren en kwam er achter dat het inderdaad een unieke speling van de natuur is. ‘Ik heb toevallig laatst op de televisie iets gezien over driekleurige kalveren, er waren er maar twee bekend in Nederland. Ik liep als klein jongetje al op de boerderij rond en heb duizenden kalveren gezien, maar heb dit nog nooit meegemaakt. Ik heb het hier in Staphorst ook nog nooit gehoord.’

pn29072015 Driekleur kalf Staphorst3

De stier is een Morningview Legend en die is 100% zwartbont. ‘Dan moet het wel van moederskant zijn, maar ik heb moeder en oma hier nog staan en die zijn volledig zwartbont.’ De koe die het kalf ter wereld bracht, heeft het getal 119 als naam gekregen, dat was wel zo handig. Omdat deze geboorte wel heel bijzonder is, wordt ter plekke besloten van het kalf geen nummer te maken. Het kreeg woensdag de naam Josca.

Het bedrijf van de familie Van Boven telt meer dan 130 koeien en een groot aantal stuks jongvee. ‘Mijn vader begin ergens in de jaren vijftig, maar werkte er eerst bij als chauffeur van een zandwagen. Toen hij tien tot twaalf koeien had, kon hij thuisblijven en leven van de landbouw. Moet je nu mee aankomen’, lacht Van Boven. Maar de tijd is nu ook niet best. De melkprijs was ooit 48 cent, nu maar 28 cent, terwijl je de koeien gewoon door moet voeren. De kosten gaan gewoon door.

Boeren die een grote stal hebben gezet en waar nu geen koeien meer inkomen, krijgen grote problemen. Misschien moet maar besloten worden om, net als in 2009, de aflossingen van leningen tijdelijk stop te zetten.’ Zelf heeft hij vorig jaar net twee nieuwe melkrobots aangeschaft, maar hij zou zich nu tweemaal achter de oren krabben om zo’n investering te doen. In dat licht bezien is de geboorte van de driekleur Josca, een mooie opsteker. ‘Als ze gezond blijft, houd ik haar gewoon hier. Ze komt bovendien van een harstikke mooie koe, die nu al zo’n 8.500 kilo melk heeft gegeven. Nee, dit maak je denk ik nooit meer mee.’

Toeristische trekpleister

Bij melkveehouderij Van Raaij in het Brabantse Gassel staat ook een lapjeskoe. De anderhalf jarige koe Toos55 is daar een grote publiekstrekker. Veel voorbijgangers stappen van hun fiets om een foto te maken. Of dat met dit kalf ook gaat gebeuren, zal de toekomst uitwijzen.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen