Nieuwe gezondheidskliniek in Denbi vooral voor vrouwen

Foto: Stichting Denbi

Op 26 maart 2019 is de nieuwe kliniek van Stichting Denbi officieel geopend. Er was veel belangstelling, ruim 70 mensen waren aanwezig. Bezoekers van de presentatie van Berdien Coster voor Landmans Welvaart droegen hieraan voor ruim 1000 euro bij.

De deur van de kliniek was versierd met een grote rood – wit – blauwe strik die doormidden werd geknipt door Elfoe, het eerste personeelslid van de nieuwe kliniek die door Berdien werd aangenomen. Dit is een meisje uit het dorp. Ze was gekleed in traditionele kleding, wat er zeer feestelijk uitzag. Dit meisje had nog nooit met een laptop gewerkt, maar heeft dit inmiddels goed onder de knie en is werkzaam als receptioniste.

Steeds meer patiënten vinden hun weg naar de kliniek. Het aantal patiënten per dag schommelt nu rond de 30, waarbij de piek ligt bij 50 patiënten per dag. Er wordt hard gewerkt aan meer bekendheid. Nog niet iedereen weet dat ze nu veel meer te bieden hebben dan in de vorige kliniek. Er zijn wel gezondheidsposten van de overheid, maar er is grote onvrede over de zorg daarvan. Veelal zijn de vrouwen angstig over de onvriendelijke manier waarop ze behandeld worden. Vrouwen bevallen daardoor ook liever thuis dan in een zo’n centrum.

Een speerpunt is de verloskundig zorg. Helaas overlijden er nog teveel vrouwen gedurende de zwangerschap, bevalling en daarna. Inmiddels hebben ze ook bevallingen mogen doen. Er zitten nu 45 vrouwen in de zwangerschapscontrole. Ook de postnatale zorg is een groot probleem. Vrouwen gaan naar huis na 6 uur observatie, maar daarna is er geen enkele nazorg meer. Volgens de cultuur blijft de kraamvrouw 42 dagen in huis en zal dus ook niet snel medische hulp gaan zoeken, als ze problemen zou hebben.

Onlangs is er een vrouw uit het dorpje Denbi in het kraambed gestorven. Ze zou een depressie hebben gehad. Maar de precieze oorzaak blijft gissen. De grootmoeder kwam met de kleine baby in de kliniek. Ze hadden geen geld om kunstvoeding te kopen en waren maar begonnen met koemelk. De baby kreeg veel klachten. Gelukkig hadden ze nog een blik kunstvoeding staan. In de kliniek is een echo-apparaat, geschonken door een Nederlandse verloskundige. Het apparaat heeft al goed gewerkt.

Een vaste diabetesklant is voorzien van een navulbare insulinepen en een insuline koeltasje, geschonken vanuit Nederland. Ook is er alweer een nieuwe diabetespatiënt onder hun zorg. Een jongedame. Ze hebben haar ingesteld op insuline en inmiddels weet ze dit zelf te regelen en zelfs haar bloedsuikers te prikken. Het volgende doel is een ambulance. Ze hebben er al een op het oog om aan te schaffen. Achter de schermen wordt van alles gedaan om het geld bij elkaar te krijgen.

Lees ook: Berdien Coster van Stichting Denbi bij Landmans Welvaart