Eikelinzameling Staphorst 2018 onder een stralende zon

Tegen twaalf uur ‘zomertijd’ vormde zich vandaag weer een lange rij auto’s op het Geerligsland, enkele malen onderbroken door skelters met karren. Hoewel het team nog niet helemaal op volle sterkte was kreeg de eerste auto om 12:09 uur toch het signaal om aan te rijden.

Update 17:41 uur. In totaal is er 16705 kilo via maar liefst 223 weegbriefjes binnengekomen. Dat is gemiddeld 75 kilo per bon. De hoogste was 382 en de laagste 1 kilogram. Er is ruim 5000 euro uitbetaald. Het liep aan één stuk door, de penningmeester had geen tijd om even gezellig bij te praten met zijn assistent. Vaak hebben meerdere kinderen eraan bijgeraapt waardoor het aantal actieve rapers vele honderden bedroeg. Het viel de organisatie op dat de meeste kinderen onder de twaalf jaar waren. Einde update.

In één zak zat een lek, een golf eikels stuiterde op de straat. ‘Tel er maar een kilo bij’, riep één van de eikelmeesters richting de waagmeester. Deze noteert naast het gewicht ook de naam en het adres van de aanbrenger. Deze bon kon men binnen de grote achterdeuren van het woonhuis omzetten in contanten. De prijs is 30 cent per kilo, mede door externe sponsoring. Het uit te keren bedrag wordt naar boven afgerond op hele en halve euro’s. Voor alle ijverige eikelrapers was er keuze uit drie verschillende boekjes met Kerstverhalen.

De aanrijroute op het Geerligsland is vanaf d’Olde Dijk richting de Oude Rijksweg. Vanaf de Oude Rijksweg richting d’Olde Dijk is het Geerligsland van 11.00 tot 17.00 uur éénzijdig gesloten voor verkeer. Een van de verkeersregelaars stond daar een echtpaar uit Dalfsen te woord. Ze hadden er ook belangstelling voor en kwamen even kijken, sloten zelfs ook aan in de rij, maar hadden de eikels nog thuis liggen… Ze dachten eerst ook dat inleveren op meerdere zaterdagen zou kunnen en kwamen eerst eens poolshoogte nemen.

Er wordt door de ontvangstcommissie streng gecontroleerd op de kwaliteit. De Hollandse eikels moeten schoon, droog en in handzame zakken worden aangevoerd. Lege, te gebruiken zakken konden vooraf op de inzamellocatie afgehaald worden op elke woensdag- en zaterdagmiddag na de aankondiging. Tijdens de inzameling worden deze zakken in één haal opengesneden. De inhoud wordt meteen los in speciale aangevoerde kratten gestort. Deze worden weer opgestapeld op pallets.

De eikels gaan naar de Eifel in Duitsland. Dat gebied ligt ten zuid-oosten van Limburg, ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het dient daar als voer voor het wild in de winter. Vooral zwijnen houden er van. Wat zullen ze lekker en gezond vlees ontwikkelen met dit beste voer uit Staphorst. Ieder jaar weer. We vonden dit artikel: “We gaan op jacht met een groep van ongeveer twintig jagers in het Eifelgebied, vijf uur van huis, waar de heuvels glooien en het bos donker is”. Lees verder…

Lees ook: