Oldtimers en recente vrachtwagens op Truckersdag 2018

Na de opening en demonstratie was het volgende onderdeel de binnenkomst van de oldtimers. Tussen de programmaonderdelen was er volop tijd om rond te kijken, te eten en te drinken.

Plotseling klonk een gebrul, uit een dikke verchroomde verticale uitlaatpijp. Het bleek de trektruck van Truckpullingteam Van Bentum. Zwarte rookwolken pompten het luchtruim in. Het trok van alle kanten bekijks. Vele bedrijven op de truckersmarkt deelden snuisterijen uit. Een lesauto werd nog even extra gepoetst.

Toen kwam het voorstelrondje voor de oldtimers van de ‘Veteranen Vrachtauto Vereniging Noord-Nederland’ (VVVNN). Er was een truck met zelfs een écht authentieke lading. Aardewerken waterbuizen die na de watersnoodramp in Zeeland vanuit Groningen hij honderdtallen daarheen getransporteerd waren.

In totaal stonden er 37 oldtimers op de lijst, maar slechts een fractie hiervan kwam opdagen. De rest bleek nog rond te dwalen in Staphorst op zoek naar het feestterrein. Deze konden later op het parkeerterrein bewonderd worden. Ze werden keurig op de parkeerplaats in het naastgelegen weiland gedirigeerd.

Bij binnenkomst kreeg iedereen een polsbandje om. Rood voor kinderen onder de 18, en een groene voor 18-plussers.  Door deze genummerde polsbandjes krijgt de organisatie een beeld hoeveel mensen er op het evenement afkwamen, en werd meteen de grens voor alcoholconsumptie duidelijk gemarkeerd.

Het terrein is gratis toegankelijk. Het evenement is kostendekkend door de catering in eigen beheer van de chauffeursvereniging ‘De Lichtmis’. Vele vrijwilligers steken de handen uit de de mouwen. Patat, frikadellen, hamburgers en andere snacks werden ter plekke gebakken. In de tent kon men drank bekomen. Daar werden ook de betaalmunten verkocht.

Uit grote luidsprekers op de grond bij de in- en uitgang klonk voortdurend opgenomen geronk van een V8-motor afgewisseld met getoeter. Op het terrein werden veel truckersliedjes gedraaid. Die van volkszanger Henk Wijngaard wren favoriet. ‘Kom er maar in Henk’, klonkt het diverse keren na de audioreclamespot van de organisatie.

Lees ook: