Kerkklok uit 1512 naar gieterij in Asten voor reparatie

Foto: Freek Fridrichs

De bijna 1000 kilo wegende bronzen klok is gisteren (11 juli 2018) op reis gegaan naar Asten in Noord-Brabant voor reparatie. Dit voorjaar was het gevaarte al uit de tuin naast de kerktoren getakeld en naar de gemeentewerf gebracht.

Wethouder Lucas Mulder hielp een handje bij het inladen onder het toeziend oog van de bestuursleden Jan Talen en Fré Spijk van Sichting Historieherstel Staphorst. Freek Fridrichs ging mee als cameraman voor de reportage.

Het transport werd uitgevoerd door Klokkengieterij Laudy uit Finsterwolde in Groningen. Die firma heeft opdracht gekregen om de nog oudere lichtere klok na te maken. Die was bijna half zo zwaar als de kapotte wel teruggekomen klok.

Klokkengieter Simon Laudy heeft zijn opleiding genoten bij Koninklijke Eijsbouts te Asten die heeft getekend voor de reparatie.  Hij staat onder meer bekend om zijn aanvullingen van bestaande beiaarden en historische geluien.

“Het is de bedoeling om de twee klokken te hangen in een klokkenstoel, net zoals dat vroeger het geval was. Die moet er volgend jaar staan, op de originele locatie, net buiten het dorp bij Kerkenland. Bouwbedrijf Jansen maakt de constructie, naar origineel ontwerp”. Lees meer…

Lees ook: