Oorverdovend lawaai bij lossen blank en gekleurd glas

Dinsdag stond een educatief uitje naar ROVA in Zwolle op het programma van groep 5b/6b van de Willem-Alexanderschool in Staphorst.

Het programma begon al in de ROVA Groenbus die de klas op kwam halen bij school. Deze bus rijdt op groen gas, gemaakt uit gft-afval. Onderweg naar ROVA was er een introductiefilm te zien op het scherm in de bus. In deze film werden de kinderen welkom geheten en kregen ze alvast te zien wat er nu met het afval gebeurt.

Aangekomen bij ROVA stond er iemand klaar om de groep een voorlichting te geven over afvalscheiding. Daarbij hoorde het Afval-scheiding-spel gevolgd door een rondleiding over het terrein waarbij de kinderen zagen hoe het inzamelen van afval in z’n werk ging.

Met z’n allen waren we getuige van het lossen van een glasauto. En ja,a het is een fabel dat blank en gekleurd glas in de vrachtauto bij elkaar wordt gegooid, er zit in het midden van de bak een scheidingswand. Eerst werd het gekleurde glas onder een oorverdovend lawaai gelost en vervolgens het blanke glas.

De leerlingen leerden ook de verschillende afvalsoorten te herkennen, hoe deze goed te scheiden en werden zichbewust van het afvalprobleem.

De voorlichting werd afgesloten met de Afval-scheiding-quiz, zo konden de  kinderen met stemkastjes hun kennis testen.  De winnaar Jonathan Drost ging naar huis met ‘De Gouden Kliko’! Alle andere kinderen kregen een miniatuur van een PMD container.

Hierna bracht de ROVA Groenbus de klas weer terug naar school.

Lees ook: