Wethouders van Staphorst kiezen alle drie voor glasvezel

Foto: Glasvezel Buitenaf

Alle drie wethouders van de gemeente Staphorst, CDA wethouder Bert Krale, SGP wethouder Sytse de Jong en ChristenUnie wethouder Bart Jaspers Faijer hebben gistermiddag een glasvezelabonnement afgesloten. Ze deden dit in het open veld.

Daarmee onderstrepen ze dat de gemeente Staphorst snel internet voor haar inwoners en bedrijven belangrijk vindt. De wethouders wonen alle drie in het aan te sluiten gebied en gaan straks zelf ook gebruik maken van diensten via het ‘netwerk van de toekomst’. Om glasvezel aan te leggen, is een deelname van 50% voor 18 december 2017 noodzakelijk. De teller staat vandaag op 20,1% met nog een kleine drie weken te gaan. Burgemeester Theo Segers woont op een adres wat niet aangesloten kan worden.

“Glasvezel is onmisbaar voor de leefbaarheid in Staphorst”

Verantwoordelijk wethouder Krale licht toe: “Voor de leefbaarheid in het buitengebied is een goede breedbandverbinding ontzettend belangrijk. Steeds meer dienstverlening regel je online. Niet alleen voor bedrijven als agrariërs, recreatieondernemers of zelfstandigen is snel internet noodzakelijk, ook gezinnen met schoolgaande kinderen makensteeds meer gebruik van online lesmethodes. Dit project is voor onze gemeenschap een uitgelezen kans. Het is nu of nooit, kies daarom bewust.”

50% deelname voor 18 december

Lars Visscher, projectleider Glasvezel buitenaf, geeft aan dat een deelname van 50% echt noodzakelijk is. “Om dit te bereiken, werken we samen met enthousiaste inwoners (ambassadeurs) uit Staphorst. En dat is hard nodig. Vanuit Glasvezel buitenaf kunnen we dit niet alleen. De ambassadeurs gaan langs deuren, hangen posters op en voeren 1-op-1 gesprekken in de buurt. Het is echt fantastisch om te zien hoeveel men hier onderneemt. We snappen dat het belang van glasvezel voor het buitengebied groot is, maar we zijn er nog niet gerust op dat we de 50% zomaar halen. We zetten alles op alles om dit te bereiken. Samen gaan we ervoor!”

Vastrechtvergoeding of afkoop

In totaal gaat het in de Kop van Overijssel om ongeveer 6.500 huishoudens en bedrijven. Ruim 2.600 adressen daarvan bevinden zich in de gemeente Staphorst. Aanmelden kan tot 18 december 2017 door een abonnement bij een dienstaanbieder naar keuze af te sluiten. Alle bewoners krijgen hetzelfde aanbod: keuze uit vijf dienstaanbieders voor een passend glasvezelabonnement en vastrechtvergoeding (€ 1900 euro bij éénmalige afkoop of € 15,00 euro per maand). Inwoners die na de inschrijfperiode van 18 december alsnog kiezen voor glasvezel, betalen minimaal € 995 extra, afhankelijk van de werkelijke aansluitkosten.

Lees ook: